Par marihuānas audzēšanu Lietuvas pierobežā piespriež nosacītu brīvības atņemšanu (3)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: MARCEL VAN HOORN / ANP

Zemgales rajona tiesa Dobelē šonedēļ vienā tiesas sēdē izskatījusi krimināllietu par marihuānas audzēšanu Lietuvas pierobežā, piespriežot nosacītu brīvības atņemšanu un piespiedu darbu, informēja tiesas priekšsēdētajas palīdze Sanita Grinšpone.

Apsūdzība lietā celta diviem vīriešiem. Tiesa abus atzinusi par vainīgiem.

Viens no apsūdzētajiem par narkotiskās vielas saturošu augu neatļautu sēšanu un audzēšanu grupā sodīts ar piespiedu darbu uz 250 stundām. Viņa soda termiņā ieskaitīts aizturēšanā pavadītais laiks, kas atbilst 24 piespiedu darba stundām. Tiesa arī nolēmusi atstāt negrozītu drošības līdzekli - uzturēšanās noteiktā vietā un aizliegums izbraukt no valsts - līdz spriedums stāsies spēkā, kā arī atstāt arestu apsūdzētā mantai.

Par šādu pašu nodarījumu, kā arī par narkotisko vielu izgatavošanu, glabāšanu un pārvadāšanu bez nolūka tās realizēt otrs apsūdzētais sodīts ar divu gadu cietumsodu un piespiedu darbu uz 220 stundām. Tiesa lēmusi, ka sodu vīrietis varēs izciest nosacīti ar pārbaudes laiku uz trim gadiem. Arī otrajam apsūdzētajam piemērotais drošības līdzeklis atstāts negrozīts.

Šonedēļ pasludinātais saīsinātais spriedums nav pārsūdzams, taču prokurors, apsūdzētie un aizstāvis var rakstveidā iesniegt tiesai lūgumu par pilna sprieduma sagatavošanu.

Jau vēstīts, ka 2018.gada martā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) amatpersonas, veicot kratīšanu kādas mājas teritorijā Lietuvas pierobežā, atklāja, ka siltumnīcā ir ierīkota marihuānas audzētava. Vienā no siltumnīcas telpām atradās apmēram 50 centimetrus gari 663 marihuānas stādi, kā arī viss nepieciešamais to audzēšanai - siltumapgāde, ūdens apgāde, ventilācija, gaisa kondicionēšana, elektroapgādes ierīces, gaisa temperatūras mērīšanas termometri, puķu podi un citi priekšmeti, kas apskates laikā izņemti.

Kriminālprocesa ietvaros izņemtie augi tika nosūtīti ķīmiskajai ekspertīzei. Ekspertu atzinums apstiprināja, ka izņemtie augi ir kanabiss jeb marihuāna. To kopējais daudzums ir septiņi kilogrami.

Noziegumā iesaistītās personas - 1974.gadā un 1985.gadā dzimušie Latvijas pilsoņi - izmeklēšanas gaitā atzīti par aizdomās turētajiem.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā tika veiktas visas nepieciešamās izmeklēšanas darbības, lai iegūtu pietiekamu pierādījumu kopumu un kriminālprocesu varētu nodot kriminālvajāšanas uzsākšanai. 2018.gada 8.oktobrī kriminālprocess nosūtīts Dobeles rajona prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai. Abi vīrieši ir apsūdzēti par narkotiskās vielas saturošu augu neatļautu sēšanu grupā, par ko maksimālais sods ir brīvības atņemšana līdz pieciem gadiem. Tāpat vienam no apsūdzētajiem celta apsūdzība par narkotisko vai psihotropo vielu neatļautu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu vai pārsūtīšanu bez nolūka tās realizēt, par ko var sodīt arī ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu