Barselonā 200 000 protestē pret Katalonijas līderu tiesāšanu (8)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Barselona
Barselona Foto: AFP/SCANPIX

Barselonā sestdien demonstrācijā, protestējot pret Katalonijas neatkarības kustības līderu tiesas prāvu, kas sākās šonedēļ, piedalījās aptuveni 200 000 cilvēku, liecina policijas aplēses.

"Pašnoteikšanās nav noziegums," protesta akcijā, kuru vadīja Katalonijas premjerministrs Kims Torra, lasāms transparentā gājiena sākumā.

Otrdien Madridē sākās 12 katalāņu separātistu līderu prāva par 2017.gada oktobrī sarīkoto neatkarības referendumu.

Deviņiem katalāņu separātistu līderiem jāstājas tiesas priekšā apsūdzībās par dumpi un valsts līdzekļu izšķērdēšanu, bet trim - par nepakļaušanos un valsts līdzekļu izšķērdēšanu.

Vairums no viņiem pirmstiesas apcietinājumā atrodas vairāk nekā gadu. Sagaidāms, ka prāva ilgs vismaz trīs mēnešus.

Prokuratūra pieprasījusi apsūdzētajiem, kuru vidū ir arī bijušais Katalonijas vicepremjers Urials Džunkerass un bijusī reģionālā parlamenta spīkere Karme Forkadeļa, bargus sodus - līdz pat 25 gadiem cietumā.

Katalonijas valdība 2017.gada 1.oktobrī, par spīti Madrides aizliegumam, sarīkoja referendumu, kurā vairums dalībnieku atbalstīja Katalonijas neatkarību, un reģionālais parlaments 27.oktobrī nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas.

Spānijas Senāts drīz pēc tam nobalsoja par tiešās pārvaldes atjaunošanu Katalonijā, un toreizējais Spānijas premjerministrs Rahojs atlaida Katalonijas valdību un reģiona parlamentu, izsludinot jaunas reģionālās vēlēšanas.

Tomēr šajās vēlēšanās separātistiem izdevās saglabāt vairākumu reģionālajā parlamentā.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu