Berlīnes kinofestivāla "Zelta lāci" saņem režisora Lapida filma "Synonymes"

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Izraēlas režisora Nadavs Lapids
Izraēlas režisora Nadavs Lapids Foto: AFP / Scanpix

Berlīnes kinofestivāla noslēguma ceremonijā sestdien festivāla galveno balvu "Zelta lāci" saņēma Izraēlas režisora Nadava Lapida (Nadav Lapid) filma "Synonymes" ("Sinonīmi"), kas vēsta par kādu gados jaunu Izraēlas bijušo karavīru, kurš bēg uz Parīzi ar pretrunīgām jūtām pret savu dzimteni.

Lapids ir pirmais Izraēlas režisors, kas saņēmis "Zelta lāci". Viņa režisētā filma bija viens no 16 kinodarbiem, kas sacentās par 69. Berlīnes kinofestivāla visprestižāko godalgu.

Kā atzina Lapids, filma ir daļēji autobiogrāfiska un viņa dzimtenē varētu izraisīt skandālu. "Bet man šī filma ir liela svinēšana - kino svinēšana," sacīja režisors.

Fragments no filmas.

Festivāla žūrijas "Grand Prix", kas tiek uzskatīta par Berlināles otru prestižāko godalgu, saņēma franču režisors Fransuā Ozons par filmu "Grace a Dieu" ("Dieva žēlastībā"), kas vēsta par seksuālo izmantošanu katoļu baznīcā.

Vācijas režisore Angela Šaneleka saņēma "Sudraba lāci" kā labākā režisore par filmu "Ich war zuhause, aber" ("Es biju mājās, bet"). Tā vēsta par iespaidu, kādu 13 gadus vecā dēla vairākas nedēļas ilgā pazušana atstāj uz kādu sievieti.

Aktiermākslas godalgas saņēma Ķīnas zvaigznes Vans Dzjinčuņs un Jona Mei par veikumu filmā "Di jiu tian chang" ("Paliec sveiks, dēl").

Trīs stundas garā filma aptver 30 gadus ilgu Ķīnas vēstures laika posmu, arī Mao Dzeduna Kultūras revolūciju, "viena bērna politikas" laiku, tirgus reformu sociālo ietekmi un jaunās vidusšķiras izveidošanos.

Itāļu scenāristi Mauricio Brauči, Klaudio Džovannēzi un Roberto Saviāno saņēma labākā scenārija "Sudraba lāci" par filmu "La Paranza dei bambini" (nosaukums starptautiskajā tirgū angļu valodā "Piranhas", latviski "Pirajas"). Šī filma ir stāts par pusaudžu narkotirgoņu bandu, kas terorizē Neapoles ielas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu