Latvijā sāk atgriezties pirmie gājputni (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Gājputni. Ilustratīvs attēls
Gājputni. Ilustratīvs attēls Foto: Yuri Smityuk/TASS/Scanpix

Sestdien, 16.februārī, Latvijā fiksēti pirmie atlidojušie gājputni - Skrundas un Saldus novados manīti lauku cīruļi, liecina "Latvijasputni.lv" publiskotā informācija.

Tāpat 12. februārī Nīcas novadā manītas 40-50 pelēkās zosis. Toties 10. februārī, lidojam virs Aizputes novada, manīti trīs mazie gulbji.

Savukārt 8.februārī Nīcas novadā fiksēta viena baltpieres zoss, kas Latvijā atgriezusies kopā ar 13 Kanādas zosīm.

Vienlaikus Liepājā, Durbes un Grobiņas novados fiksētas arī trīs meža zosis un deviņi ziemeļu gulbji.

Putnu vērotājs Kaspars Funta aģentūrai LETA skaidroja, ka pirmie gājputni, kas atgriežas Latvijā, ir tuvie migranti, kas ziemojuši kādā no tuvajām kaimiņvalstīm.

Lai arī patlaban ir silts laiks, pēc Funta sacītā, solītais sniegs un aukstums februāra beigās gājputnu atgriešanos nedaudz apstādinās. Tāpat viņš atzīmēja, ka pavasara aukstuma periodos pirmie gājputni, piemēram, cīruļi atkārtoti dosies atpakaļ uz tuvajām kaimiņvalstīm, bet, laikapstākļiem kļūstot siltākiem, lidos atpakaļ uz Latviju.

Viņš piebilda, ka gājputnu atgriešanās kulminācija sāksies marta beigās un ilgs līdz jūnija pirmās dekādes beigām.

Kā liecina informācija portālā "Latvijasputni.lv", agrākie gājputni, kas parasti pirmie atgriežas Latvijā, ir no zosu un pīļu sugas, lielais dumpis, lielais baltais gārnis, dzērve, ķīvīte, dzeltenais tārtiņš, smilšu tārtiņš jeb dūdieviņš, meža balodis, lauku cīrulis un sila cīrulis.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu