Gorkšs: Turpināsim attīrīt futbolu, lai vairotu uzticību LFF un sporta veidam kopumā (3)

Intervija
Kaspars Gorkšs Foto: Zane Bitere/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas Futbola federācija (LFF) pagājušajā nedēļā oficiāli paziņoja, ka 28.februārī notiks 21 biedra iniciētais ārkārtas kongress, kurā lems arī par iespējamo līdzšinējā organizācijas prezidenta Kaspara Gorkša atsaukšanu no amata. Šī soļa iniciators ir Gorkša sīvākais pretinieks pagājušā gada LFF prezidenta vēlēšanās Vadims Ļašenko. Vai ārkārtas kongress ir vēlme pārņemt varu vai darīt labāko futbolam? Portāls TVNET devās uz LFF, lai uzklausītu Gorkša pārdomas.

TVNET: Šis LFF ir ļoti saspringts periods. Vai prezidentam ir arī brīvais laiks?

Kaspars Gorkšs: Jau kopš ievēlēšanas man bijis ļoti maz brīvā laika. Kā smejos, pašam ar sportu nodarboties laika gandrīz nav. Vien reizi nedēļā kopā ar kolēģiem uzspēlēju futbolu. Divi trenažieru zāles abonementi tā arī palikuši neizmantoti.

TVNET: Vai tos kāds rūķis nolika zem Ziemassvētku eglītes?

K.Gorkšs: Nē, tos es pats kaut kādā apņemšanās taifūnā sev sagādāju. Līdz realizācijai gan nenovedu.

TVNET: Runājot par taifūniem, šobrīd LFF ik diena aizrit diezgan vētraini. Iekšienē esat šķietami vienots kolektīvs, bet no ārpuses šo namu vēlas plosīt dažādi spēki. Vai uzskati, ka viņus vada vēlme darīt labāko Latvijas futbolam, vai arī vienkārša vēlme pārņemt varu?

K.Gorkšs (ilgi pārdomā atbildi): Domāju, ka vēlme darīt labāko futbolam izpaustos citādi. Tad tiktu meklēti kompromisi un sadarbības iespējas, lai censtos kopā attīstīt futbolu. 

TVNET: Tie, kuri piedzīvoja deviņdesmitos gadus, noteikti vēl labi atceras tad valdošos grupējumus dažādos līmeņos. Rekets, jumti, dažādas varas pārņemšanas metodes. Vai prezidentūras laikā tev kāds ir norādījis, lai "nelien" kādā konkrētā jautājumā?

K.Gorkšs: Jau no paša sākuma mans un manas komandas mērķis ir panākt, lai futbols Latvijā būtu tīrs gan laukumā, gan ārpus tā. Esam pārliecināti, ka tīra spēle vairos uzticību organizācijai, tam sekos sporta veida popularitātes un masveidības pieaugums. Pretsparu noteikti vislabāk var redzēt no malas. Esam sākuši sakārtot mācību un treniņu centru (MTC) "Staicele". Ar šādiem pašiem soļiem vēlamies arī turpināt.

TVNET: Pagājušajā nedēļā notikušajā LFF valdes sēdē piedalījās arī Eiropas Futbola asociāciju savienības (UEFA) pārstāvis. Kādu pievienoto vērtību tas deva?

K.Gorkšs: UEFA ir mūsu nozīmīgākais partneris, kurš LFF nodrošina 85% budžeta. Attiecību stiprināšana ar UEFA ir viena no mūsu prioritātēm. Tā mūs nodrošina ar papildu finansēm, pieredzi un speciālistu piesaisti visdažādākajās futbola jomās. Ziņa no UEFA ir strikta: mēs esot uzņēmuši pareizo attīstības kursu, bet reformas un sistēmas sakārtošana ir jāturpina. Ar viņu speciālistu palīdzību esam nobeiguma stadijā, lai mainītu LFF statūtus. Drīzumā gaidām ciemos UEFA juridiskos speciālistus, lai turpinātu šķetināt "Staiceles" sāgu, kā arī sakārtotu citus jautājumus.

TVNET: Daudzi Gorkša pretinieki pārmet, ka nekur nav redzams pirms ievēlēšanas solītais organizācijas caurspīdīgums. 

K.Gorkšs: Vajadzētu atbildēt uz konkrētiem argumentiem. Ļoti viegli ir izkliegt vispārinājumus, ka viss ir garām. Biedru vēlme pēc caurspīdīgas un atklātas pārvaldības ir apsveicama. Esam gatavi sēsties pie sarunu galda, lai uzklausītu viņu viedokli. 

TVNET: Iesniegto vēstuli par ārkārtas kongresa sasaukšanu parakstījis 21 LFF biedrs. To vidū arī divi virslīgas klubi - "Metta"/"Latvijas Universitāte" un RFS. Interesanti, ka RFS kluba ģenerāldirektors ir tavs draugs Māris Verpakovskis. Vai esat pārrunājuši šo viņa pārstāvētā kluba soli?

K.Gorkšs: Nē, ar Māri par vēstules parakstīšanu neesmu runājis. Iepriekšējā valdes sēdē bija daudz komentāru par šo vēstuli. Mums katra biedra viedoklis ir svarīgs, esam gatavi uzklausīt un diskutēt. Ģenerālā valdes nostāja gan bija, ka šāds solis ir destruktīvs Latvijas futbolam. Tas prasa papildu līdzekļus ārkārtas kongresa rīkošanai, kā arī rada negatīvu fonu. Šāda darbība ir vērsta uz graušanu, nevis veidošanu. Tas ir bīstams precedents. Ja katra neapmierinātība vai ambīcija turpmāk tiks risināta šādi...

TVNET: Kāds, tavuprāt, ir vēstules iesniedzēju un parakstītāju galvenais mērķis?

K.Gorkšs: Tas būtu jāvaicā pašiem iesnieguma parakstītājiem. Gandrīz ik dienu LFF darbinieki saskaras ar diskusijām publiskajā telpā, kas neveido labvēlīgu fonu futbolam. Būtu jāmēģina attīstīt futbolu ar darbiem. Tam būtu jāstāv pāri vienkāršai cīņai par varu. Tīrs futbols ir vērtība, kas stāv pāri visam.

TVNET: Kur tu savas gandrīz 10 mēnešus ilgās prezidentūras laikā esi kļūdījies un tagad vari to publiski atzīt?

K.Gorkšs (smaida): Ļoti provokatīvs jautājums. Domāju, ka Latvijas izlases jaunā galvenā trenera izziņošanas process. Komunikācija sakarā ar to nebija veiksmīga, it sevišķi no līdzjutēju skatu punkta. Protams, tobrīd mums bija jāņem vērā apstākļi, kas neļāva nosaukt viņa vārdu. Piekrītu, ka no malas tas izskatījās nelāgi. Svarīgākais gan ir tas, ka izlasei ir galvenais treneris, kurš jau aktīvi strādā. Mēs vēlējāmies nolīgt nevis kuru katru, bet tieši šo treneri. Bijām gatavi samierināties ar šo īpatnējo procesu, paciest neērtības. Pēc kara jau visi ir gudri. Kā rīkotos nākamreiz? Nezinu. Bet tā noteikti ir laba mācību stunda.

TVNET: Vai treneris jau ir bijis Latvijā?

K.Gorkšs: Jā. Viņš ir ticies ar mani, ģenerālsekretāru Edgaru Pukinsku, sporta direktoru Daini Kazakēviču. Ir izveidots izlases gatavošanās plāns. Darbs rit pilnā sparā. 

TVNET: Jau runājām par LFF un UEFA sadarbību. Kas īsti notiek ar Jūrmalas "Spartaku"? Viņi joprojām nav saņēmuši naudu par dalību Eirokausos pagājušajā gadā.

K.Gorkšs: Šobrīd jau viņi naudu ir saņēmuši. Tas noticis tikko, tāpēc nav izziņots publiski. Pirms tam gan UEFA komentāri bija lakoniski - notiek izmeklēšana.

TVNET: "Spartaks" joprojām nav samaksājis arī visu soda naudu par jaunatnes akadēmijas neesamību klubā. Kāda ir aktuālā situācija?

K.Gorkšs: Viņiem jāmaksā 200 000 eiro liela soda nauda par A līmeņa akadēmijas neesamību. Pagaidām ir samaksāti 110 tūkstoši, noslēgta vienošanās par nākamajiem maksājumiem. Ja maksājumi netiks veikti noteiktajā termiņā, komanda zaudēs licenci dalībai virslīgā.

TVNET: Vai vēl Gunta Indriksona valdīšanas laikā lolotā ideja par LFF piederoša nacionālā stadiona celtniecību ir pilnībā pagaisusi?

K.Gorkšs: Būvējam savus, nevis Gunta Indriksona plānus. Kopā ar UEFA vēlamies izveidot infrastruktūras attīstības vīziju nākamajiem desmit gadiem. Tās ietvaros izvērtēsim, ko attīstīt no jau esošās infrastruktūras, ko būvēt no jauna.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu