"Brexit" atbalstīšana un antisemītisms: septiņi deputāti pamet Leiboristu partiju

TVNET/LETA/AFP/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
"Brexit", ilustratīvs foto.
"Brexit", ilustratīvs foto. Foto: Pixabay

Septiņi Lielbritānijas parlamenta deputāti, kas pārstāv opozīcijā esošos leiboristus, pirmdien paziņojuši, ka, protestējot pret partijas atbalstu "Brexit" un nespēju izskaust antisemītismu, izstājas no tās rindām un dibina jaunu frakciju.

(Papildināta ziņa.)

"Tas bija ļoti grūts, sāpīgs, taču nepieciešams lēmums," steigšus sasauktajā preses konferencē atzina viena no septītnieka - Lusiāna Bergere.

Partiju pametuši arī Kriss Leislijs, Andžela Smita, Gevins Šukers, Maiks Geips, Enna Kofija un Čuka Umuna.

Bažas par Leiboristu partijas šķelšanos gaisā virmojušas jau labu laiku.

Ar partijas kursu, kuru tā uzņēmusi pēc pašreizējā līdera Džeremija Korbina stāšanās amatā 2015.gadā, nav apmierināti daudzi no parlamentā esošajiem leiboristu pārstāvjiem.

Bergere norādīja, ka Leiboristu partija, kopš tās vadībā nonācis galēji kreisā spārna pārstāvis Korbins, kļuvusi "institucionāli antisemītiska".

Daudzi leiboristi arī kritizējuši Korbinu par vilcināšanos ieņemt skaidru nostāju "Brexit" jautājumā.

Lai gan septītnieks ir ļoti neliela daļa no 256 deputātiem, kas šajā parlamenta sasaukumā pārstāv leiboristus, tā ir lielākā partijas šķelšanās kopš 1981.gada, kad to pameta četri augsta ranga biedri.

Lielbritānijas policija sākusi izmeklēt "antisemītiskos naida noziegumus", kurus varētu būt pastrādājuši Leiboristu partijas biedri.

Korbins pagājušajā gadā publiski atzina, ka starp partijas biedriem sācis izplatīties antisemītisms, kā arī atzina, ka disciplinārā izmeklēšana pret antisemītismā aizdomās turamajiem partijas biedriem veikta pārāk lēni.

"Esmu vīlies, ka šie parlamenta locekļi uzskata par neiespējamu turpināt kopā strādāt pie leiboristu politikas, kas iedvesmoja miljonus pēdējās vēlēšanās," sacīja Korbins, reaģējot uz partijas šķelšanos.

Umuna izstāšanās var izrādīties partijai sevišķi sāpīga. Viņš vada grupu, kas aicina sarīkot otru referendumu par "Brexit".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu