Polija atceļ dalību Višegradas samitā Izraēlā (5)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis pirmdien paziņojis, ka Varšava nepiedalīsies Jeruzalemē paredzētajā Višegradas grupas valstu samitā, tādējādi reaģējot uz Izraēlas amatpersonu izteikumiem par poļu līdzdalību holokaustā.

(Papildināta ziņa.)

"Izraēlas ārlietu ministra vārdi ir rasistiski un nepieņemami (..). Ir skaidrs, ka mūsu ārlietu ministrs [Jaceks] Čaputovičs uz samitu nedosies," poļu žurnālistiem pavēstīja Moraveckis.

Izraēlas ārlietu ministra pienākumu izpildītājs Israēls Kacs nedēļas nogalē Izraēlas televīzijā izteicās, ka poļi ir sadarbojušies ar nacistiem un citēja ekspremjera Ichāka Šamira sacīto, ka poļi uzņēmuši antisemītismu ar mātes pienu.

Izraēlas Ārlietu ministrija paziņoja, ka pēc Polijas izstāšanās Višegrādas samits nenotiks, jo tas prasa visu četru Višegrādas grupas valstu piedalīšanos, bet Čehijas, Ungārijas un Slovākijas premjerministri tiksies ar Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu.

Višegrādas grupā ietilpst Polija, Čehija, Slovākija un Ungārija, un samitā Jeruzalemē pirmdien un otrdien bija paredzēts piedalīties šo četru valstu premjerministriem un Izraēlas valdības vadītājam.

Moraveckis jau nedēļas nogalē atcēla plānoto vizīti Izraēlā, bet bija paredzēts, ka viņa vietā uz Izraēlu dosies Čaputovičs.

Polijas Ārlietu ministrija paziņoja, ka izsaukusi Izraēlas vēstnieci Annu Azari, kurai tiks pieprasīti paskaidrojumi par Kaca sacīto.

Diplomātisko konfliktu izraisīja Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu pagājušās nedēļas izteikumi, viņam viesojoties Polijā.

Atbildot uz jautājumu par poļu sadarbību ar nacistiem holokausta īstenošanā, Netanjahu, pēc mediju citētā, teicis: "Te es esmu un saku, ka poļi sadarbojās ar nacistiem. Es zinu vēsturi un nemēģinu to iztēlot labāku, nekā tā ir."

Tas izraisīja sašutumu Polijā, un Izraēlas premjera birojs piektdien paziņoja, ka mediji neprecīzi citējuši Netanjahu teikto un ka Izraēlas premjers, sakot "poļi", neesot domājis poļu tautu vai Polijas valsti.

Kad konfliktu šķietami bija izdevies puslīdz nogludināt, situāciju atkal saasināja Kaca izteikumi.

Kacs svētdien intervijā telekanālam "Reshet 13 TV" sacīja, ka ir holokaustā izdzīvojušo dēls un holokausts nav jautājums, kurā iespējami kompromisi.

"Mēs neaizmirsīsim, un mēs nepiedosim," paziņoja Kacs, solot, ka neviens nemainīs vēsturisko patiesību.

"Poļi sadarbojās ar nacistiem, noteikti. Sadarbojās ar nacistiem. Kā sacīja [bijušais Izraēlas premjerministrs] Ichāks Šamirs - viņa tēvu nogalināja poļi - viņš sacīja, ka no viņa skatupunkta viņi iezīduši antisemītismu ar savas mātes pienu. Šo vēsturi nav iespējams saldināt," izteicās Kacs.

Intervijā Izraēlas Armijas radio Kacs sacīja, ka atbalsta labu attiecību saglabāšanu ar Poliju, bet atkārtoja Izraēlas amatpersonu iepriekš sacīto par poļu dalību holokaustā.

"Vēsturiskā patiesība nevar tikt mainīta. Daudzi poļi sadarbojās ar nacistiem un piedalījās ebreju iznīcināšanā holokausta laikā (..). Antisemītisms bija izplatīts starp poļiem pirms holokausta, tā laikā un arī pēc tā," teica Kacs.

Pirms Otrā pasaules kara Polijā bija viena no lielākajām ebreju kopienām pasaulē, bet kara laikā tā tika teju pilnībā iznīcināta.

Attiecības starp Poliju un Izraēlu saasinājās pagājušajā gadā, kad Polija pieņēma likumu, kas cita starpā paredzēja cietumsodu par "poļu nāves nometņu" pieminēšanu.

Pēc ASV un Izraēlas spiediena Polija mīkstināja šo likumu, atceļot cietumsodu.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu