Gorkšs: Futbola saime ir izšķiršanās priekšā - turpināt stagnēt vai attīstīties

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Kaspars Gorkšs
Kaspars Gorkšs Foto: Publicitātes foto

Aizvadītajos deviņos mēnešos Latvijas Futbola federācijā (LFF) ir panāktas trīs svarīgas lietas - būtiski uzlabota sadarbība ar Eiropas Futbola asociāciju savienību (UEFA) un Starptautisko Futbola federāciju asociāciju (FIFA), palielinot atbalstu Latvijas futbolam, uzsākta cīņa ar aizdomīgiem darījumiem un uzlabota pārvaldība, kuras mērķis ir veicināt biedru iesaisti un informētību, pauž LFF prezidents Kaspars Gorkšs.

"Ja vēlamies redzēt aktīvu futbola dzīvi, pilnas tribīnes, veiksmīgu sadarbību ar starptautiskajiem partneriem un vietējiem atbalstītājiem, mums ir jādod skaidrs signāls - futbols mainās. Tieši tādēļ LFF patlaban notiek pārmaiņu process par tīru futbolu gan laukumā, gan ārpus tā. Līdzjutēji, futbola profesionāļi un amatieri, UEFA, FIFA - visi gaida kvalitatīvas pārmaiņas Latvijas futbolā," uzsver LFF prezidents.

Futbols Latvijā ir ļoti populārs - reģistrēto spēlētāju skaits pērn sasniedza 20 705, turklāt, salīdzinot ar 2017. gadu, tas pieaudzis par 5%. Vēl straujāk - par 22% līdz 1688 - 2018. gadā pieauga reģistrēto sieviešu spēlētāju skaits. Pērn būtiski - līdz 11 890 - palielinājās arī LFF organizēto spēļu skaits, kas ir rezultāts plānveidīgai sacensību sistēmas attīstībai.

Tuvākā laika LFF prioritāte ir tautas futbola jeb Grassroots programmu attīstība, kurā tiek iesaistīti gan pieaugušie amatieri, gan arī skolu un pat bērnudārzu audzēkņi.

Savukārt izlašu līmenī īpaša nozīme būs fanu kustībai, kas pērn ieguva jaunu cīņas garu ar saukli #11vilki. Vīriešu nacionālajai izlasei Eiropas čempionāta kvalifikācijas ciklā ir mainīts izspēles kalendārs, tādēļ 2019. gadā ir plānots divas reizes vairāk spēļu nekā pērn.

Vairāki LFF biedri ir parakstījuši iesniegumu ar vēlmi sasaukt ārkārtas kongresu, kurā mēģinātu gāzt Gorkšu no organizācijas vadītāja amata. Ārkārtas kongress notiks 28. februārī.

"Mums jau ir izdevies paveikt vairākas svarīgas lietas - stingri vērsties pret aizdomīgiem darījumiem, sarunātām spēlēm, neefektīvi izlietotu finansējumu. Taču patlaban futbola saime ir izšķiršanās priekšā – turpināt stagnēt vai attīstīties, tādēļ 28. februārī gaidāmajā ārkārtas kongresā aicinu LFF biedrus balsot par iesākto pārmaiņu turpināšanu," skaidro Gorkšs.

Patlaban notiek intensīvs darbs, lai federācijā ieviestu jaunu pārvaldības modeli. Uzlabojumi skar pilnīgi visu, sākot ar LFF statūtiem, sacensību organizēšanu līdz pat jaunas grāmatvedības programmas ieviešanai. Federācija sākusi nesaudzīgi vērsties pret aizdomīgiem darījumiem un nesaimniecisku rīcību. Tā, auditā atklājot samudžinātas shēmas mācību un treniņu centrā Staicele, materiāli tika nodoti izvērtēšanai tiesībsargājošām iestādēm.

Gorkšs uzsver, ka abas starptautiskās futbola organizācijas - UEFA un FIFA - pilnībā atbalsta uzsākto pārmaiņu procesu. Jau šobrīd ir panākta vienošanās, ka Latvijai būs iespēja izmantot to pieredzi, speciālistus un finansiālu atbalstu pārmaiņu veikšanai mūsu valsts futbola saimniecībā.

LFF ir sākusi darbu pie jaunas prevencijas programmas, lai spēlētāji, treneri, tiesneši un spēļu organizatori būtu informēti par riskiem un draudiem, kurus rada negodīgas spēles. Tāpat tiks organizētas arī papildu apmācības tiesnešiem un semināri futbola klubu pārstāvjiem, kā arī pastiprināta kontrole.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu