16 štati iesūdz Trampu par "nodokļu naudas nolaupīšanu", izsludinot ārkārtas stāvokli (5)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Donalds Tramps
Donalds Tramps Foto: AFP/SCANPIX

16 no ASV štatiem, tai skaitā Kalifornija, pirmdien uzsāka tiesas prāvu pret ASV prezidentu Donaldu Trampu, apstrīdot viņa izsludināto ārkārtas stāvokli. Štatu grupa Kalifornijas ģenerālprokurora Zevjera Beserras vadībā sāka prāvu Kalifornijas Ziemeļu apgabala tiesā.

"Mēs iesūdzam prezidentu Trampu, lai viņu atturētu no nodokļu maksātāju līdzekļu vienpusējas nolaupīšanas, kurus Kongress likumīgi paredzējis mūsu štatu cilvēkiem," paziņoja Beserra.

Tramps piektdien izsludināja nacionālu ārkārtas stāvokli, lai apietu Kongresu un nodrošinātu finansējumu mūrim gar ASV dienvidu robežu ar Meksiku.

Beserra un Kalifornijas gubernators Gevins Ņūsoms savā paziņojumā sacīja, ka Trampa apgalvojumi par krīzi uz dienvidu robežas nav pamatoti ar faktiem un ir iegansts, lai novirzītu līdzekļus mūra finansēšanai.

"Prezidents Tramps izturas pret likuma varu ar galēju necieņu. Viņš zina, ka nav nekādas robežas krīzes, viņš zina, ka viņa ārkārtas stāvokļa izsludināšana ir nepamatota, un viņš atzīst, ka varētu zaudēt šo prāvu tiesā," sacīja Beserra.

Līdz ar Kaliforniju prāvu sāka Delavēras, Havaju, Ilinoisas, Kolorādo, Konektikutas, Meinas, Mērilendas, Mičiganas, Minesotas, Nevadas, Ņujorkas, Ņūdžersijas, Ņūmeksikas, Oregonas un Virdžīnijas štats.

Prāvas pamatā ir arguments, ka Tramps rīkojies nekonstitucionāli, ar ārkārtas stāvokļa izsludināšanu apejot Kongresu, lai finansētu mūri gar Meksikas robežu.

Beserra sacīja, ka štatiem ir pamats vērsties tiesā pret Trampu, jo var būt apdraudēti šiem štatiem paredzētie finanšu līdzekļi.

"Ja prezidents pēc būtības zog naudu, kas ir asignēta dažādiem štatiem dažādiem mērķiem, bet vairs tur nenonāks, tad tiek kaitēts mums, tiek kaitēts mūsu cilvēkiem," Beserra paziņoja telekanālam CNN.

Kritiķi ir izteikušies, ka Trampa grūtības ar Kongresu neatbilst Nacionālo ārkārtas stāvokļu likuma kritērijiem.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu