Britu Leiboristu partiju varētu pamest vēl citi deputāti (1)

TVNET/LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Džeremijs Korbins
Džeremijs Korbins Foto: AFP/SCANPIX

Britu leiboristu līderis Džeremijs Korbins ticis brīdināts, ka partiju varētu pamest arī citi parlamenta deputāti, ja vien partijas vadība viņos neieklausīsies, otrdien ziņo britu mediji. Pēc septiņu leiboristu frakcijas locekļu pirmdienas lēmuma pamest partiju "saspringtajā" frakcijas sēdē arī citi deputāti pauduši savu neapmierinātību ar partijas vadību.

Korbina oponents Ians Ostins norādījis, ka arī citi deputāti "nopietni pārdomās" iespējamo aiziešanu, ja vien partija netiks galā ar savām antisemītisma problēmām.

Sabiedriskajai raidorganizācijai BBC kļuvis zināms, ka arī divi toriju deputāti apsverot iespēju pievienoties jaunajai neatkarīgo deputātu frakcijai, kuru izveidojuši septiņi deputāti, kas pirmdien pameta Leiboristu partiju.

BBC politikas redaktore Laura Kinsberga vēsta, ka daži konservatīvie apsverot savu nākotni, jo ir neapmierināti ar valdības "Breksita" stratēģiju.

Kā ziņots, septiņi Lielbritānijas parlamenta deputāti, kas pārstāv opozīcijā esošos leiboristus, pirmdien paziņojuši, ka, protestējot pret partijas atbalstu "Breksitam" un tās nespēju izskaust antisemītismu, izstājas no leiboristu rindām un dibina jaunu frakciju.

Septītnieks norādīja uz partijā valdošo "iebiedēšanas un fanātisma" kultūru un pauda neapmierinātību, ka tās līderi izrāda atturību pret atkārtota "Breksita" referenduma rīkošanas ideju.

Septītnieks pagaidām nav paziņojis par jaunas partijas dibināšanu, taču aicinājis arī citus leiboristu deputātus pievienoties viņiem, lai "veidotu jaunu politiku".

Pagaidām jaunajai frakcijai nav līdera un nav arī politiskās programmas, tomēr bijušie leiboristi pauduši gatavību uzņemt savās rindās arī ar savas partijas kursu neapmierinātos konservatīvos.

Septītnieks atzinis, ka visa Lielbritānijas politiskā sistēma ir sabrukusi un ka nedz leiboristi, nedz toriji vairs nespēj kalpot savam mērķim.

Septiņu deputātu aiziešana izsaukusi pretrunīgu reakciju partijas vadībā.

Leiboristu ēnu kabineta finanšu ministrs Džins Makdonels izteicies, ka aizgājējiem būtu jānoliek savi deputātu mandāti un viņu vēlēšanu apgabalos jāsarīko starpvēlēšanas.

Taču partijas līdera vietnieks Toms Vatsons atzinis, ka septītnieka lēmums ir "modinātāja zvans" leiboristiem. Viņš nosodījis partijas "galēji kreiso" spārnu, kas priecājas par septītnieka aiziešanu, piebilstot, ka pats "reizēm vairs nepazīst" savu partiju.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu