95 gadu vecumā miris jūrnieks no ikoniskās skūpsta fotogrāfijas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Džordžs Mendonza skūpsta Grētu Frīdmani.
Džordžs Mendonza skūpsta Grētu Frīdmani. Foto: AP/Scanpix

Svētdien miris jūrnieks, kurš Taimskvērā, atzīmējot Otrā pasaules kara beigas, skūpstīja sievieti, ļaujot fotogrāfam uzņemt vienu no visu laiku atpazīstamākajām un ikoniskajām fotogrāfijām vēsturē. Džordžs Mendonza bija 95 gadus vecs.

Kā raksta “The Providence Journal”, Mendonza pakrita un piedzīvoja lēkmi savās mājās Rodailendā, kur viņš kopā ar meitu un sievu dzīvoja pēdējos 70 gadus.

Mendonza ir redzams ikoniskajā fotogrāfijā, kur viņš 1945. gada 14. augustā skūpsta medmāsas uniformā tērpto zobārsta asistenti Grētu Frīdmani. Šī diena bija ievērības cienīga ar to, ka tajā Japāna padevās ASV spēkiem. Lai nosvinētu uzvaru, ASV ielas pārpludināja laimīgu cilvēku pūļi, un šī fotogrāfija izcili ilustrē vispārējo noskaņojumu.

Foto: AP/Scanpix

Mendonza prieku izrādīja, noskūpstot sev nepazīstamo medmāsu.

Īstajā laikā un vietā pagadījās fotogrāfs Alfrēds Aizenštats, radot uzņēmumu, kas kļuva par vienu no 20. gadsimta slavenākajām fotogrāfijām.

Vēlāk vairāki cilvēki apgalvoja, ka tieši viņi ir šis pāris, tomēr beigās oficiāli noskaidrojās jauniešu identitātes.

Mendonza kara laikā dienēja uz karakuģa, bet, kad tika paziņotas Otrā pasaules kara beigas, viņš atradās atvaļinājumā. Kad 2015. gadā viņš tika godināts Rodailendā, Mendonza ieminējās par šo skūpstu, sakot, ka Frīdmane viņam atgādināja medmāsu no kara hospitāļa. Viņš gan arī atzina, ka skūpsts nebija viņas izvēle.

“Puisis vienkārši pienāca man klāt un noskūpstīja. Viņš bija patiesi sasvinējies, tomēr tur nebija nekā romantiska,” vēlāk arhīva “Library of Congress” pārstāvjiem atzina Frīdmane, kura mūžībā devās 92 gadu vecumā.

Mendonza nomira divas dienas pirms savas 96. dzimšanas dienas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu