Fotostāsts: Sinaloa - meksikāņu narkobarona El Čapo dzimtā vieta (1)

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Sinaloa - meksikāņu narkobarona El Čapo dzimtā vieta
Sinaloa - meksikāņu narkobarona El Čapo dzimtā vieta Foto: Reuters / Scanpix

Februārī Ņujorkas tiesas zvērinātie atzina meksikāņu narkobaronu Hoakinu Gusmanu par vainīgu dažādos vairāku desmitu gadu laikā pastrādātos noziegumos, vadot bēdīgi slaveno Sinaloa karteli. Dažas dienas pēc tam Meksikas prezidents Andress Manuels Lopess Obradors apmeklēja Sinaloa, aicinot uz mieru un samierināšanos ar šīs vietas pagātni.

Sinaloa ir viens no Meksikas štatiem. Sinaloa narkokartelis, viena no pazīstamākajām narkotiku kontrabandistu organizācijām visā pasaulē, bāzēts galvenokārt Kuljakanas pilsētā.

Lai arī Gusmans jeb "El Čapo" atrodas ieslodzījumā, kartelis joprojām turpina darbu. Tas piegādā Amerikas tirgum marihuānu, kokaīnu, metamfetamīnu un heroīnu. Pēdējā laikā par populāru preci ir kļuvis arī fentanils.

Foto: Reuters / Scanpix

"Tas joprojām ir ārkārtīgi nozīmīgs spēlētājs Meksikas kriminālajā pagrīdē," norāda meksikāņu drošības analītiķis Alehandro Houps.

Kartelis joprojām pārvalda starptautisku narkotiku kontrabandas tīklu, kas spēj Kolumbijas kokaīnu transportēt uz Kamerūnu, bet Meksikā "savārīto" metamfetamīnu nogādāt Malaizijā. Tā kontrolē ir ostas, caur kurām kartelim nesodīti tiek piegādātas narkotikas un to izejvielas; tam pieder laboratorijas, kurās strādā talantīgi ķīmiķi; tas var atļauties piekukuļot policiju un politiķus, kas piever acis uz nelikumīgo biznesu; tas kontrolē pazemes tuneļus, pa kuriem pāri valstu robežām tiek pārvietotas miljoniem dolāru vērtas marihuānas un kokaīna kravas; tas maksā "narkomūļiem", kuri automašīnās pārvadā narkotikas prāmjos.

Pirms Obradora vizītes visur Sinaloa bija liecības par tur pastāvošo narkotiku biznesu un El Čapo. Piemēram, uz ēku sienām parādījās uzpūsts numurs 701 - vieta, ko narkobaronam Gusmanam savā 2009.gada miljardieru topā piešķīra biznesa žurnāls "Forbes".

GALERIJA: Sinaloa - meksikāņu narkobarona El Čapo dzimtā vieta

Kuljakanā izbūvēti grezni mauzoleji, kuros apglabāti daudzi meksikāņu narkotiku kontrabandisti un karteļu līderi.

Foto: Reuters / Scanpix

Tajos izvietotas  narkobaronu fotogrāfijas un reliģiskas dekorācijas, kā arī citas piemiņas lietas.

Badiragvato darbojas par godu Gusmanam nodēvētais fritēto vistiņu restorāns "El Chapo".

Kuljakanā tūristus piesaista suvenīru veikaliņi, kuros nopērkams Meksikas narkotirgoņu aizbildnis Hesuss Malverde - Robinam Hudam līdzīga vietējās folkloras figūra.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu