LNMM aicina uz Lietuvas kultūras pētniecības institūta profesores lekciju

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ģiedre Jankevičūte
Ģiedre Jankevičūte Foto: publicitātes

Piektdien, 22. februārī, plkst. 15.00 programmas “Dialogi” ietvaros īsi pirms izstādes "Portrets Latvijā. 20. gadsimts. Sejas izteiksme" noslēguma Latvijas Nacionālais mākslas muzejs aicina uz mākslas vēsturnieces, Lietuvas kultūras pētniecības institūta profesores Dr. Ģiedres Jankevičūtes (Giedrė Jankevičiūtė, Viļņa) lekciju, kurā tiks meklētas atbildes uz jautājumiem par portreta lomu un nozīmi okupācijas režīmā.

Mākslas zinātniece Ģiedre Jankevičūte no Viļņas savā lekcijā “Atcerēšanās portrets: Lietuva, 1939–1944” (Portrait for Remembering: Lithuania, 1939-1944) stāstīs par portreta žanru Lietuvas mākslā Padomju Savienības un Nacistiskās Vācijas okupācijas laikā. Lektore parādīs tā laika dažādu portretu piemērus un prezentācijas gaitā atbildēs uz svarīgāko jautājumu – kāda ir portretu nozīme un loma tad, kad valsti un sabiedrību skar okupācijas traģiskais liktenis.

Ģiedre Jankevičūte  ir mākslas zinātniece un vadošā pētniece Lietuvas Kultūras pētniecības institūtā, lektore Viļņas Mākslas akadēmijā, Lietuvas Mākslas vēsturnieku asociācijas biedre, Internacionālas Mākslas kritiķu asociācijas un Eiropas avangarda un modernisma izpētes tīkla  locekle (EAM). Viņu interešu lokā ir 19.– 20.gs. māksla un ar to saistītu dažādu dzīves aspektu pētniecībā Lietuvas un citu Eiropas valstu kultūrā, mākslas un varas attiecības, kā arī mākslas sociālas teorijas, un Lietuvas lietišķā grafika. Viņa ir vairāku izstāžu kuratore (“Under the Red Star: Lithuanian Art in 1940–1941”, "Illustrarium: Soviet Lithuanian Children's Book Illustration" utt.), kā arī vairāku grāmatu un publikāciju autore.

Lekcija notiks angļu valodā.

Norises vieta: Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenā ēka / Jaņa Rozentāla laukums 1, Rīga. Konferenču zāle. Ieeja lekcijā bez maksas.

Ieeja izstādē saskaņā ar cenrādi. 

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu