“Pūcēm” dzīve tiešām ir grūtāka nekā "cīruļiem". Lūk, kāpēc

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: pixabay.com

“Pūcēm” - cilvēkiem, kuri parasti vēlu iet gulēt un mostas krietni pēc saullēkta, – ir atšķirīgs smadzeņu aktivitātes ritms, salīdzinot ar “cīruļiem”, noskaidrots jaunā pētījumā. Šīs atšķirības “pūcēm” dzīvi var padarīt krietni grūtāku, ja viņi ir spiesti pieturēties pie tradicionālā astoņu stundu darba dienas režīma.

Kad pētnieki izanalizēja to cilvēku smadzenes, kas sevi klasificē kā “pūces” vai “cīruļus”, atklājās, ka “pūcēm” starp atsevišķiem smadzeņu reģioniem ir vājāka mijiedarbības spēja nekā “cīruļiem”.

Tas tiek saistīts ar uzmanības trūkumu, lēnāku reakciju un palielinātu miegainību tipiskas darba dienas laikā, rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Sleep”.

Kā rakstīts pētījuma relīzē, šis darbs parāda iespējamo iemeslu, kāpēc “pūcēm” var rasties miegainība un problēmas ar uzmanību darba laikā no 9 līdz 17.

“Šī nesakritība starp cilvēka bioloģisko un sociālo laiku ir bieža problēma tiem cilvēkiem, kuri iet gulēt vēlu naktī. Mūsu pētījumā pirmo reizi ir atklāts potenciālais smadzeņu neironu mehānisms, kas ir pamatā “pūču” nespējai normāli funkcionēt parastā darba dienā,” pētījumu komentēja zinātnieki.

“Pūces” smadzenes

Arvien vairāk pētījumos ir pierādīts, ka “pūces” dzīvesstils var negatīvi ietekmēt veselību, tostarp palielināt pāragras nāves risku. Daudzi no negatīvajiem efektiem var rasties nesakritības dēļ starp cilvēka iekšējo pulksteni un sociālo darba un citu aktivitāšu laiku. Tikai nedaudzos pētījumos ir pētīts, vai pastāv saikne starp cilvēka bioloģisko pulksteni un viņa smadzeņu reģionu mijiedarbību.

Jaunajā pētījumā zinātnieki izanalizēja 38 brīvprātīgo atbildes par viņu miega paradumiem, lai noskaidrotu, vai viņi ir “pūces” vai “cīruļi”. Visiem dalībniekiem eksperimenta laikā bija arī pievienoti dažādi mērinstrumenti, kā arī tika izmērīts noteiktu hormonu līmenis viņu asinīs.

Pēc tam tika veikti dalībnieku smadzeņu uzņēmumi brīdī, kad cilvēks bija miera stāvoklī vai izpildīja noteiktus uzdevumus. Tiek uzskatīts, ka smadzeņu reģionu mijiedarbe miera stāvoklī ir iesaistīta virknē smadzeņu funkciju, piemēram, apziņā, pašrefleksijā, uzmanībā un atmiņā.

Visbeidzot, dalībnieki dažādos dienas laikos veica vairākus uzdevumus, kas palīdzēja zinātniekiem izmērīt to koncentrēšanās spējas un reakciju. Vēlāk viņiem bija jāziņo, cik ļoti miegaini viņi jutās attiecīgajā mirklī.

Kā jau bija sagaidāms, “cīruļi” parādīja labākus rezultātus rīta stundās nekā “pūces” tajā pašā laikā. Savukārt “pūces” labākus rezultātus uzrādīja vakarā.

Smadzeņu aktivitātes uzņēmumi parādīja, ka miera stāvoklī “cīruļiem” ir lielāka smadzeņu reģionu mijiedarbe nekā “pūcēm”, kas noveda pie labākiem rezultātiem dažādos uzdevumos.

Zinātnieki paziņoja, ka tuvākajā laikā veiks vēl vairākus pētījumus, lai labāk saprastu, kā cilvēka miega paradumi ietekmē smadzeņu reģionu mijiedarbi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu