Jurašs pieaicināts kā liecinieks "Rīgas centrāltirgus" amatpersonu krimināllietā (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Saeimas kriminālvajāšanai izdotais deputāts Juris Jurašs
Saeimas kriminālvajāšanai izdotais deputāts Juris Jurašs Foto: Evija Trifanova/LETA

Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa otrdien krimināllietā, kurā piecas bijušās "Rīgas centrāltirgus" amatpersonas un darbinieki apsūdzēti par piesavināšanos un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, nolēma uzaicināt kā liecinieku Saeimas kriminālvajāšanai izdoto deputātu Juri Jurašu (JKP).

Tiesas sēdē Jurašu kā liecinieku pieteica apsūdzētā Vitālija Litvina advokāts Sandis Sproģis. Lūgumu advokāts pamatoja ar to, ka Jurašs ir parakstījis Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izziņu par to, kāds ir šajā krimināllietā apsūdzēto nodarītais kaitējums un advokāts vēlas noskaidrot, kā ir veidojies šis kaitējums. Tiesa advokāta lūgumu apmierināja.

Tāpat Sproģis lūdza kā lieciniekus uzaicināt vēl septiņas citas personas - "Rīgas centrāltirgū" strādājošos tirgotājus. Advokāts norādīja, ka visas šīs personas var apliecināt, ka nekādus maksājumus tirgus darbiniekiem skaidrā naudā un bez čeka nav veikušas.

Tiesa nolēma piecus no šiem lieciniekiem uzaicināt uz nākamo tiesas sēdi 16.aprīlī, bet atlikušos trīs - uz aiznākamo tiesas sēdi 8.maijā.

Otrdien pēc Litvina advokāta lūguma tiesa vairāk nekā stundu klausījās apsūdzēto ierakstītās telefonsarunas. Advokāts to bija lūdzis, lai pārliecinātos, vai sarunas atbilst to atšifrējumam lietas materiālos.

Vienlaikus Litvins norādīja, ka visa apsūdzība esot "būvēta uz šīm sarunām un pagaidām sarunās neesmu dzirdējis nevienu vārdu par nesamaksātu nomas maksu".

Ar rupjiem lamuvārdiem bagātajās sarunās varēja saprast, ka apsūdzētie atskaitās par nelielām naudas summām, kuras attiecīgajā dienā "iekasētas" no dažādiem tirgotājiem, kā arī par tirdzniecības vietu dalīšanu.

Tiesa noskaidroja, ka Sproģim līdz šim nav bijusi iespēja noklausīties sarunu ierakstus, tāpēc nolēma, ka atlikušās sarunas advokāts var saņemt no apsūdzēta un pārbaudīt to atbilstību ārpus tiesas sēdes. Kopumā lietai pievienoti 14 kompaktdiski ar ierakstītām sarunām.

Iepriekšējā tiesas sēdē 2018. gada 20. septembrī tiesa uzklausīja vairākus lieciniekus, taču to vidū nebija vienprātības par iespējamajām nelikumībām.

Savukārt pagājušā gada 11. septembrī tiesā atklājās, ka apsūdzētais Jānis Veners ir miris, tādēļ lietas izskatīšanā tika pasludināts pārtraukums, lai uz tiesu uzaicinātu Vernera meitu un tiesā tiktu saņemti visi nepieciešamie dokumenti.

Jau vēstīts, ka lietā pie atbildības tiek rosināts saukt bijušo "Rīgas centrāltirgus" priekšnieku Anatoliju Abramovu, bijušo Centrāltirgus iepirkumu komisijas vadītāju Litvinu, kā arī Veneru, Jāni Zuševicu un Romānu Fjodorovu.

Apsūdzība izvirzīta pēc Krimināllikuma 318. panta trešās daļas par valsts amatpersonas izdarītām tīšām darbībām, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, ja šīs darbības izraisījušas smagas sekas, par ko draud brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem, īslaicīga brīvības atņemšana, piespiedu darbs vai naudas sods, atņemot tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Tāpat viņi apsūdzēti pēc Krimināllikuma 179. panta trešās daļas par piesavināšanos, ja tā izdarīta lielā apmērā, par ko soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Bijušais "Rīgas centrāltirgus" valdes priekšsēdētājs un iepirkumu nodaļas vadītājs saukti pie kriminālatbildības par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Apsūdzētajām personām inkriminētie noziedzīgi nodarījumi veikti no 2014. gada aprīļa līdz 2015. gada jūlijam.

Lietu pirms nodošanas prokuratūrā kriminālvajāšanai izmeklēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs. Birojs iepriekš paziņojumā presei rakstīja, ka trīs tirgus darbinieki piesavinājās kapitālsabiedrības naudas līdzekļus lielos apmēros, kas viņu rīcībā nonāca, veicot savus darba pienākumus.

Latvijas Televīzija iepriekš ziņoja, ka nelikumīgās darbības notikušas "Rīgas centrāltirgus" tā sauktajā nakts tirgū. Tas bija saistīts ar maksu par tirdzniecības vietām.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu