Noskaidrotas valstis, kurās ir zemākās un augstākās degvielas cenas pasaulē (15)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP / Scanpix

Biznesa izdevums “Bloomberg” izveidojis reitingu, kurā apkopotas benzīna cenas visā pasaulē. Viszemākās degvielas cenas reģistrētas Venecuēlā, Irānā, Kuveitā, Nigērijā un Ēģiptē, savukārt visvairāk par degvielu maksā Eiropas valstu – Norvēģijas, Šveices, Francijas, Portugāles, Zviedrijas un Somijas iedzīvotāji.

Tiek vēstīts, ka degvielas cenas pasaules tirgū pagājušā gada pēdējā ceturksnī kritās par 9%.

Pēc aģentūras aprēķiniem, pašizmaksa par vienu litru degvielas visā pasaulē ir 1,59 eiro. Tomēr lielākajā daļā pasaules iedzīvotāji benzīnu pērk par daudz zemākām cenām.

Pētījumā apkopota informācija par 61 pasaules valsti, tostarp arī Baltijas valstīm.

Tiek norādīts, ka vislētākā degviela pasaulē ir Venecuēlā – tur litrs benzīna maksā vienu centu. Irānā litrs degvielas maksā 12 centus, Kuveitā 31 centu, Nigērijā 36, Ēģiptē 38 centus. Šīm valstīm seko Malaizija (47 centi), Saūda Arābija (48 centi), Apvienotie Arābu Emirāti (53 centi), Krievija (59 centi) un Pakistāna (61 cents).

Savukārt dārgāko valstu galvgalī ir Norvēģija – šeit par degvielu jāmaksā 1,61 eiro litrā. Dārga degviela ir arī Itālijā, kur litrs benzīna maksā 1,54 eiro, Grieķijā, Nīderlandē un Dānijā 1,51 eiro litrā. Vēl augstas degvielas cenas ir Izraēlā (1,47 eiro), Francijā, Portugālē, Šveicē un Somijā (1,43 eiro).

No Baltijas valstīm vislētākā degviela ir nopērkama Lietuvā. Tur vidēji degviela maksā 1,11 eiro litrā, un tas Lietuvai dod 29. vietu “Bloomberg” reitingā. Latvija ar 1,21 eiro ieņem 37. vietu, bet Igaunija ar 1,28 eiro litrā – 43. vietu.

Pētījuma autori atgādina, ka zemākā degvielas cena ne vienmēr nozīmē, ka tā ir brīvi pieejama iedzīvotājiem. Piemēram, Pakistāna, kas ieņem 10. vietu rangā, atrodas pēdējā vietā degvielas pieejamības ziņā. Tāpat ar degvielas pieejamību lielas problēmas ir arī Venecuēlā, kur plosās smaga ekonomiskā krīze.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu