Pieci interesanti fakti par "Oskaram" nominēto "Favorīti"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
The Favourite ("Favorīte")
The Favourite ("Favorīte") Foto: kadrs no filmas

Viena no filmām, kas šogad nominēta ASV Kinoakadēmijas balvai "Oskars", ir daļēji vēsturiski precīzs vēstījums par pirmo Lielbritānijas monarhu - veselības likstu mākto karalieni Annu Stjuarti (1665-1714) un viņas favorītēm - galma sievietēm, kuras atveido amerikāņu aktrise Emma Stouna (29) un britu izcelsmes aktrise Reičela Veisa (Rachel Weisz, 48). Lūk, daži interesanti fakti par filmu (brīdinām, ka rakstā ir maitekļi jeb "spoileri").

Kopumā režisora Jorgosa Lantimosa filma saņēmusi desmit nominācijas, tajā skaitā arī par labāko aktrisi - karalienes lomas atveidotāju Olīviju Kolmenu (Olivia Colman).

Kolmenai izdevies portretēt bēdu un veselības likstu nomāktu pusmūža sievieti, kura zaudējusi septiņpadsmit bērnus, to vietā greznajā pilī turot septiņpadsmit trušus. Laikā kad Anglija karoja ar Franciju, šis karš viņu īpaši neinteresēja. Anna valdīja divpadsmit gadus un nomira 1714. gada augustā.

Filmā par viņas labvēlību cīnās divas sievietes - padomdevēja un slepenā mīļākā ir Malboro hercogiene Sāra Čērčila (Reičela Veisa), kura tiešām ir vēsturiska persona ar lielu ietekmi, un Sāras jauniņā māsīca Abigeila, kuru atveido Emma Stouna. 

Lai arī filma balstās uz vēstures faktiem, ne visi tajā ir precīzi.

Karalienes Annas veselība

Karalienei bija nopietnas acu asarošanas problēmas, podagra, kas atainota arī filmā. Šī problēma radīja lieko svaru un kustību traucējumus. Kad karaliene nomira, viņas smago zārku nesa četrpadsmit cilvēku.

Viņa bija stāvoklī septiņpadsmit reižu, lielākā daļa bērnu tika zaudēti priekšlaicīgi vai piedzima nedzīvi. Četri bērni nenodzīvoja līdz divu gadu vecumam. Visilgāk - līdz vienpadsmit gadu vecumam nodzīvoja tikai viens bērns, atstājot karalieni bez mantiniekiem. Tiesa, filmā redzamie septiņpadsmit truši ir filmas veidotāju fantāzijas auglis.

Anna Stjuarte (1665-1714)
Anna Stjuarte (1665-1714) Foto: Wikipedia.org

Sāra Čērčila un karaliene bija bērnības draudzenes

1670. gadu sākumā, kad Sārai Čērčilai bija 13, viņa karaļa Čārlza II galmā iepazinās ar astoņus gadus veco Annu. Abas kļuva par labākajām draudzenēm. Drīz Sāra ieguva dažādus titulus un pienākumus, kļūstot par vienu no ietekmīgākajiem cilvēkiem Lielbritānijā. Būtībā tieši Sāra bija karalienes labā roka. Viņa bija atklāta, neglaimoja Annai un tādējādi ieguva viņas uzticību. Lai sazinātos ar karalieni, bija no sākuma jāpārvar Sāras "barjera". "Kamēr Anna valdīja pār Angliju, lēdija Malboro valdīja par karalieni," raksta vēsturnieki. 

Foto: Reuters/ScanPix

Abigeila tiešām iejaucās pa vidu

Tik tiešām 1700. gadu sākumā Sāra palīdzēja savai radiniecei iekārtoties galmā, palīdzot apkopt karalieni. Turpmākos trīs gados karaliene un Abigeila satuvinājās. Tiesa, aina, kurā Abigeila mēģina noindēt Sāru, ir izdomājums.

Emma Stouna (Abigeila) filmā "Favorīte" ("The Favourite")
Emma Stouna (Abigeila) filmā "Favorīte" ("The Favourite") Foto: Ekrānuzņēmums

Sārai un karalienei nebija seksuālu attiecību, bet vēstules ir īstas

Filmā atainots, ka karalienei Annai un Sārai ir seksuālas attiecības, kuras, protams, tika turētas noslēpumā. Sārai esot bijušas karalienes rakstītas vēstules, kas to pierāda. Tā ir daļēja patiesība. Lielākā daļa vēsturnieku uzskata, ka seksa nav bijis, bet kaislīgas vēstules gan esot bijušas. 

Abigeila tiešām ieņēma Sāras vietu, taču uz īsu laiku

Abigeila tiešām kļuva par jauno karalienes favorīti, taču Sāra pameta galmu pati, jo zaudēja finanses. Anglijā Sāra atgriezās jau pēc Annas nāves 1714. gadā un ieņēma vietu galmā. Pēc karalienes nāves Abigeila pazuda no sabiedrības acīm, pārceļoties uz dzīvi laukos.

Filmas reklāmas rullītis.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu