Vai Uzvaras parks ir labākā vieta, kur ieguldīt 4 miljonus eiro? (76)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Skats uz pieminekli Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no fašistiskajiem iebrucējiem Uzvaras parkā no Latvijas Zinātņu akadēmijas ēkas.
Skats uz pieminekli Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no fašistiskajiem iebrucējiem Uzvaras parkā no Latvijas Zinātņu akadēmijas ēkas. Foto: Edijs Pālens/LETA

Ceļojot pa bijušajām padomju republikām, esmu pamanījis dažus kopīgus, vienojošus arhitektūras objektus visās galvaspilsētās. Proti, tādus fallocentriskus veidojumus, kā mūsu Zinātņu akadēmija, Uzvaras piemineklis. Pat bijušo satelītvalstu galvaspilsētās (Prāgā, Varšavā utt). Kāpēc? Mēs nebrīnamies, kāpēc suns iezīmē savu teritoriju, tāpat režīms iezīmēja savu, uzslejot monstrozu simbolu, būvi, kas būtu redzama no jelkura pilsētas punkta.  

Kas ir uzvaras piemineklis? Tas ir apliecinājums okupācijas režīma uzvaras gājienam. Apliecinājums, ka režīms konkrētajā teritorijā joprojām ir dzīvs. Tieši tāpat kā Berlīnē, pilsētā, kurā padomju spēki veica pēdējās simtgades vismasveidīgākās izvarošanas, režīms, kā ņirgādamies, uzslēja pieminekli, kurā padomju zaldāts tur rokās mazu meitenīti. Vāciešiem ļoti ilgi bija jānoraugās uz šo šaušalīgo statuju, kuru tautā dēvēja par “Piemenekli nezināmajam izvarotājam”, bet meitenīti par vienīgo, kurai netika nodarīts pāri.

Par nožēlu jāsaka, ka ir liela atšķirība starp Rīgu, Berlīni un Tallinu un citu valstu pilsētām, kas spēja atbrīvoties no šīs simbolikas. Esmu dzirdējis kāda gudra cilvēka teikto, ka valstis, kuras spēj atbrīvoties no pāridarītāju atstātajiem simboliem, spēs kaut ko sasniegt nākotnē. Valstis, kas laicīgi piedzīvos lustrāciju (čekas maisu atvēršanu) spēs virzīties uz priekšu daudz ātrāk, jo nav iespējams uzbūvēt valsti (ēku) uz sapuvušiem pamatiem.

Diemžēl mūs raksturo pavisam kas cits. Mūsu mērs tā vietā, lai atbrīvotos no šiem režīma simboliem, grasās tajos guldīt miljoniem eiro. Šis nav vienīgais mēra sasniegums pamatnācijas apsmiešanā. Kā esmu dzirdējis, latviešu bērniem dārziņos rindas izdodas izstāvēt tikai tad, kad pirmajā klasē jau jāstājas, bet krievvalodīgajos dārziņos rindu nav vispār. Vai tā nav pamatnācijas apzināta diskriminācija? Būs vien jāpiekrīt kāda publicista teiktajam, ka mēs aizvien vairāk kļūstam par Doņecku un Donbasu.

Komentāri (76)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu