"Es paliku ar draudzeni bailēs, ka viņa mani nogalinās." No vardarbības ģimenē cieš arī vīrieši (3)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

22 gadus vecais brits Alekss Skīls nonācis Lielbritānijas mediju uzmanības lokā ar baisu un grūti aptveramu stāstu par vardarbību ģimenē. Bijusī draudzene sākumā ar viņu emocionāli manipulēja, bet pēc tam sāka badināt, sist, griezt ar nazi un apliet ar verdošu ūdeni. Izkļūt no šausmīgās situācijas palīdzēja negaidīta policijas ierašanās, taču viss varēja beigties arī citādi - kā pēc tam konstatēja ārsti, novārdzinātais Alekss bija desmit dienu attālumā no nāves, ziņo raidorganizācija BBC. Viņa bijusī draudzene ir pirmā sieviete, kam Lielbritānijā piespriests cietumsods par kontrolējošu uzvedību attiecībās.

Statistikas dati liecina, ka aizvadītā gada laikā no vardarbības ģimenē cietuši apmēram divi miljoni cilvēku vecumā no 16 līdz 59 gadiem. Vairāk nekā trešdaļa no tiem - vīrieši. Tomēr sabiedrība un sociālās institūcijas tam pievērš neproporcionāli maz uzmanības: mazāk nekā 1% no vietām vardarbības upuru krīzes centros Lielbritānijā atvēlētas vīriešiem, turklāt Londonā tādu nav vispār, norādījusi labdarības organizācija "ManKind".

Alekss un Džordana Vorta iepazinās 2012.gadā, kad viņi abi bija 16 gadus veci. Džordana labi mācījās un izcīnīja vietu respektablajā Hārtfordšīras Universitātē. Pirmie mēneši bija mierīgi - pāris pavadīja laiku kopā, skatoties filmas un pastaigājoties. 

"Taču drīz vien Džordana mani pilnībā izolēja no draugiem un ģimenes - neļāva ar viņiem tikties un pat pārņēma manu "Facebook" kontu," raidorganizācijai BBC stāsta Alekss.

Vēlāk draudzene sāka kontrolēt Aleksu arī citos veidos - liedza maltītes, diktēja, kādu apģērbu valkāt. "Ja viņa teica, ka viņai nepatīkot pelēkā krāsa vai manas kurpes, es nodomāju - nu labi, nevalkāšu tās, jo gribēju viņai izpatikt. Taču patiesībā viņa mani pārveidoja tādu, kādu gribēja redzēt. Tas iedragā pašapziņu," atzīst Alekss.

Pārim ir divi bērni. Vīrietis baidījās, ka Džordana vardarbību varētu vērst pret bērniem, ja viņš sievieti pamestu.

Pēc apmēram pusotra gada emocionālā vardarbība pārtapa par fizisku aizskaršanu - Džordana greizsirdības brīžos sāka Aleksu sist ar stikla pudeli. Alekss pie sāpēm pierada, taču mīļotā sieviete atrada arvien jaunus veidus, kā viņam nodarīt pāri. Pudeles nomainīja āmurs, pēc tam - "jebkas, ar ko viņa varēja man iesist".

"Vienreiz tas bija datora lādētājs. Viņa aptina vadu sev ap roku, atvēzējās un svieda ar metāla galu man pa galvu. Sāka tecēt asinis. Tās pilēja uz grīdas. Es iesaucos: "Vai tu man, lūdzu, palīdzēsi?" Džordana smejoties kāpa augšā pa kāpnēm. "Varbūt ej un nomirsti? Visiem tu esi vienaldzīgs," viņa teica," atceras Alekss.

Vardarbība pēc tam tikai pastiprinājās. Džordana sāka durt Aleksam ar nazi, "vienreiz tik tikko izvairoties no svarīgas artērijas manā rokā". Vīrietis tika mocīts arī ar verdošu ūdeni, kas viņam atstāja trešās pakāpes apdegumus. "Kad vien es pieradu pie sāpēm, viņa pārgāja nākamajā līmenī," norāda Alekss. "Nākamais līmenis pēc verdošā ūdens būtu bijusi nāve."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sorry for the graphic photo, but I just just wanted to show everyone how the NHS has helped me over the last year especially and how they have been helping everyone else that’s lived in this incredible country for the last 70 years. This service is amazing and all I’ll say to the people that moan about it is, move to a different country like America and you pay £1000’s for emergency and life changing surgery because you know what I got all mine for free and I may had to wait a little to get appointments or whatever but guess what I haven’t moaned once about it because I know this country has the best service in the whole world and no one will ever take that away from us. We as a nation are very fortunate! RANT OVER ? #nhs70

A post shared by Alex Skeel (@skeelalex) on

Baidoties no draudzenes atriebības, Alekss slēpa savu savainojumu izcelsmi. Slimnīcā viņš klāstīja klasiskās vardarbības upuru atrunas - ka esot pakritis un sasitis galvu vai ka dušā nejauši atgriezis karstā ūdens krānu un apdedzinājies. 

Pāra strīdu laikā kaimiņi vairākkārt izsauca policiju. Alekss policistiem meloja, ka nekas neesot noticis. "Es zinu, ka tas nebija labi, bet darīju to, lai glābtu savu dzīvību. Man bija uzsistas acis un tamlīdzīgi. Viņa uzklāja man savu kosmētiku, lai noslēptu izdarīto," stāsta Alekss.

Viņa ciešanas beidzās 2018.gadā, kad policija ieradās uz pēdējo izsaukumu. Aleksa stāvoklis tobrīd bija tik briesmīgs, ka slēpt notiekošo vairs nebija jēgas. Viņš visu izstāstīja.

"Jutu, ka mans ķermenis atsakās darboties. Biju zaudējis 30 kilogramus svara. Pēc tam ārsti teica, ka es biju desmit dienu attālumā no nāves," saka Alekss. "Man ilgi bija liegts ēdiens, un mani savainojumi bija ļoti smagi."

Viņš atzīst: "Ja policija nebūtu atnākusi tieši tajā brīdī, es būtu zem zemes."

Alekss uzskata, ka Džordanas galvenā motivācija bija greizsirdība uz viņa tuvajām attiecībām ar ģimeni un draugiem.

"Nezinu, kā Džordana savā prātā attaisnoja tādu uzvedību," norāda jaunais vīrietis. "Domāju, ka vardarbīgi cilvēki no tā gūst baudu. Tā ir kā narkotika, atkarība. Jo vairāk viņi to dara, jo stiprāka kļūst pārliecība, ka viņiem nekas par to nebūs - un paliek tikai sliktāk un sliktāk. Viņi ir debesīs, kamēr tu esi ellē. Viņi dabūt to, ko tiešām, tiešām grib. Pilnīgu kontroli. Bet tev tiek tas, ko nekad neesi gribējis piedzīvot, un vēl sliktāk. Līdz brīdim, kad viņus atkož. Un tas viņiem ir milzīgs šoks."

2018.gada aprīlī Džordanai piesprieda septiņu ar pusi gadu cietumsodu. Viņa atzinās kontrolējošā un piespiedošā uzvedībā intīmu attiecību kontekstā, tīšā cita cilvēka savainošanā un smagu miesas bojājumu nodarīšanā. Džordana bija pirmā sieviete Lielbritānijā, kurai par kontrolējošu un piespiedošu uzvedību piemērots cietumsods.

Tagad Alekss cenšas sākt jaunu dzīvi, pieņemot palīdzību no labdarības organizācijām, kas darbojas ar vardarbībā ģimenē cietušajiem vīriešiem. Viņš par savu jauno dzīves misiju uzskata sabiedrības izglītošanu par jautājumiem, kas saistīti ar vardarbību ģimenē, - un īpaši to, ka no tās cieš arī vīrieši.

Pāra kopīgie bērni sīkumos nezina, kas noticis. Taču Alekss plāno situāciju izskaidrot, kad bērni paaugsies.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu