Lielākā pretkorupcijas operācija Lietuvas vēsturē: aizturēti astoņi tiesneši un pieci advokāti (12)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Tiesa; ilustratīvs foto.
Tiesa; ilustratīvs foto. Foto: Reuters / Scanpix

Lietuvas ģenerālprokurors Evalds Pašilis žurnālistiem paziņojis, ka trešdienas rītā korupcijas izmeklēšanas ietvaros aizturētas 26 personas, tostarp astoņi dažāda ranga tiesneši un pieci pazīstami advokāti.

(Papildināta ziņa.)

Savukārt Īpašās izmeklēšanas dienesta vadītājs Žīdrūns Bartkus sacīja, ka viņa vadītais dienests veic "savā vēsturē lielāko operāciju", kurā piedalās vairāki nekā 100 dienesta darbinieki.

Bartkus teica, ka ir aizdomas, ka kukuļi doti par lēmumiem administratīvajās lietās, krimināllietās un civillietās.

Pēc prokuratūras sniegtajām ziņām, ir aizdomas, ka bijusi vienošanās par kukuļu došanu aptuveni 400 000 eiro kopsummā. Atsevišķu kukuļu summa bijusi no tūkstoš līdz 100 000 eiro.

Aizturētie tiesneši ir Apelācijas tiesas tiesneši Viktors Kazis, Konstantīns Gurins un Valdimars Bavējans, Augstākās tiesas tiesnesis Egidijs Laužiks, Viļņas apgabaltiesas tiesnesis Henrihs Jaglinskis, Viļņas administratīvās apgabaltiesas tiesnesis Arūns Kaminsks, Kauņas reģionālās administratīvās tienesis Gintars Čekanausks un Viļņas pilsētas iecirkņa tiesas tiesnesis Roberts Rainis. Viņi tiek turēti aizdomās par kukuļņemšanu, tirgošanos ar ietekmi, uzpirkšanu un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Iepriekš Lietuvas prezidente Daļa Gribauskaite atcēla tiesisko imunitāti šiem astoņiem tiesnešiem.

Savukārt aizturētie advokāti ir Drašutis Zagrjacks, Romualds Mikļušs, Giedre Čimboliene, Aivars Surblis un Marjus Navicks.

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite izplatījusi paziņojumu, kurā teikts, ka "tiesībsargājošo iestāžu izmeklēšana atklāja korupcijas tīklu, kas bija iestiepies tiesās un advokatūrā. Cīņa pret korupciju un tiesu caurskatāmība bija viena no galvenajām prioritātēm divos manos prezidentūras terminos. Lai gan tiesas ir būtiski atjaunojušās, veco paradumu paliekas joprojām traucē uzticībai tiesu varai. Ticu, ka tiesībsargājošajām struktūrām arī nākotnē pietiks drosmes patstāvīgi un atbildīgi, bez jebkādām ierunām, cīnīties pret vissmagākajām korupcijas formām".

Savukārt Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis uzsvēris, ka astoņu tiesnešu kriminālvajāšana liecina, ka nepieskaramo laiks ir beidzis, kā arī parāda to, ka valsts tiesu sistēmā ir nopietnas problēmas, kuras nekavējoties jārisina.

"Nepieskaramo laiks ir beidzis. Šī mācībstunda jāapgūst visiem - gan politiķiem, gan ierēdņiem, gan tiesām un ārstniecības iestāžu vadītājiem. Mēs valstī cenšamies panākt nulles iecietību pret korupciju, bet personām, kuras piesedzās ar stingriem partijas jumtiem un izmantoja iegūtās pilnvaras, lai gūtu labumu sev, nevis valstij, ir jāsagaida pienācīga atmaksa," sociālajā tīklā "Facebook" ierakstījis Skvernelis.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu