Haizivju DNS varētu palīdzēt dziedēt vēzi un citas slimības

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Eksperti uzskata, ka lielās baltās haizivis glabā noslēpumu, kas palīdzēs ārstēt vēzi un daudzas ar vecumu saistītas slimības.

Kā vēsta izdevums "CNN", pirmo reizi izstrādājot lielo balto haizivju DNS karti, zinātnieki atklāja mutācijas, kas pasargā dzīvnieku no vēža un citām slimībām. Zinātnieki cer, ka tālākie pētījumi ļaus šo atklājumu izmantot, lai ārstētu līdzīgas slimības arī cilvēkiem.

“Lielo balto haizivju DNS ir attīstījies tādā veidā, kādā cilvēka DNS nav,” raksta pētnieki.

Zināms, ka uzņēmīgus pret vēzi un dažādām ar vecumu saistītām slimībām mūs padara nestabilie gēni. Haizivis savukārt uz Zemes mīt ļoti ilgu laiku, tāpēc ir spējušas attīstīties tā, ka to DNS spēj atjaunoties, kā arī spēj labāk izturēt bojājumus.

“Cilvēka genoma nestabilitātei ir ļoti nozīmīga loma dažādās slimībās. Tagad mēs esam atklājuši, ka daba ir izstrādājusi viltīgas stratēģijas, lai saglabātu haizivju genomu stabilu. Vēl nepieciešams ļoti daudz mācīties no šiem dabas trikiem, lai varētu tos izmantot mūsu pašu labā,” komentēja viens no pētījuma autoriem.

Lielās baltās haizivis pasaules ūdeņus apdzīvo vismaz 16 miljonus gadu. Tās spēj izaugt pat vairāk nekā 6 metrus garas un svērt 3 tonnas.

Haizivju DNS ir pusotru reizi apjomīgāka nekā cilvēka DNS, kas nozīmē, ka tajā ir iekodētas tādas spējas, par ko cilvēks varētu vien sapņot. Tieši tāpēc zinātnieki cer drīzumā atklāt šos noslēpumus un izmantot tos mūsu labā. Viņi uzskata, ka haizivis var palīdzēt risināt arī brūču dzīšanas problēmas un asins recekļu veidošanos asinsritē, jo tās pārsteidzoši ātri spēj atkopties pēc ievainojumiem.

Šis pētījums, kas publicēts zinātniskajā žurnālā "PNAS", varētu arī krietni vien uzlabot baisā plēsēja reputāciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu