Putins: Krievija būs spiesta izstrādāt ieročus pret valstīm, kas apdraud Krievijas drošību (35)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Vladimirs Putins
Vladimirs Putins Foto: REUTERS/EPA/AP

Krievijas autokrāts Vladimirs Putins trešdien ikgadējā uzrunā Federālajai sapulcei paziņoja, ka Krievija būs spiesta izstrādāt jaunus ieroču veidus un izvērst tos attiecībā pret valstīm, kurās tiek pieņemti lēmumi, kas apdraud Krievijas drošību.

(Papildināta ziņa.)

"Krievijai būs jārada un jāizvieto ieroči, kas var tikt pielietoti ne tikai pret tām teritorijām, no kurām ir tieši draudi, bet pret tām teritorijām, kurās atrodas centri, kas ir pieņēmuši lēmumus par mūs apdraudošo sistēmu izvietošanu," sacīja Putins.

ASV būtu "jāatsakās no ilūzijām", ka tās varēs panākt "absolūtu militāro pārākumu", ikgadējā uzrunā par stāvokli valstī norādīja Kremļa saimnieks.

Krievijas atbilde vienmēr būs "iespaidīga un iedarbīga", uzrunājot abu parlamenta palātu likumdevējus, sacīja Putins.

Ārzemju raķetes var sasniegt Maskavu vien desmit minūšu laikā, norādīja prezidents. "Mums tie ir ļoti nopietni draudi," viņš piebilda.

"Mēs esam gatavi sarunām par atbruņošanās tematu, bet mēs neklauvēsim pie slēgtām durvīm," sacīja Putins. "Mēs gaidīsim, līdz mūsu partneri nobriest." 

Pēc viņa teiktā, šobrīd Krievija veiksmīgi izstrādā virsskaņas raķeti "Cirkon", kuras darbības rādiuss ir 1000 kilometri un kuru varēs lietot gan pret jūras, gan sauszemes mērķiem.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka Krievija vienmēr būs suverēna, neatkarīga valsts.

"Krievija bija un būs suverēna, neatkarīga valsts. Tā vienkārši ir aksioma. Tā būs tāda, vai arī tās vispār nebūs. Mums tas ir jāsaprot un jāapzinās. Krievija nevar būt valsts, ja tā nav suverēna. Daži to var, Krievija - ne," paziņoja Putins.

Viņš pavēstīja, ka Krievijas ārpolitikas prioritātes ir absolūti atvērtas - tā ir cīņa ar draudiem, sadarbības paplašināšana, barjeru noņemšana.

Uzrunā Putins arī apsūdzēja ASV, ka tās sen un rupji pārkāpj Līgumu par vidējā un tuvā darbības rādiusa raķešu likvidāciju (INFT), bet Krievija negrasās sekot šim piemēram.

"Kā viņi rīkojas patiesībā? Paši visu pārkāpj un mēs tam meklē attaisnojumus un nosaka vainīgos, bet pēc tam mobilizē savus satelītus, kuri rukšķ līdzi amerikāņiem," paziņoja Putins.

Putins sacīja, ka "mēs negribam konfrontāciju, īpaši ar tādu globālo smagsvaru kā ASV", bet tajā pašā arī norādīja, ka ASV amatpersonām vajadzētu pievērst uzmanību "mūsu gaidāmo ieroču darbības rādiusam un ātrumam".

Uzrunas sākumā Putins pievērsās ekonomiskajiem un sociālajiem jautājumiem, solot Krievijas iedzīvotājiem, ka viņi "jau šogad izjutīs pārmaiņas uz labo pusi". Viņš par galveno jautājumu nosauca atbalstu ģimenēm un dzimstības veicināšanu, kā arī solīja cīnīties ar nabadzību, attīstīt izglītību un medicīnas aprūpi.

Komentāri (35)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu