ES šobrīd nav akūtas migrācijas krīzes, tomēr aktuālāks kļuvis migrācijas ceļš caur Spāniju (2)

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: EPA/AFI

Eiropas Savienība (ES) šobrīd nepiedzīvo akūtu migrācijas krīzi, taču  pieaug nelegālo imigrantu skaits, kas mēģina nokļūt Eiropā caur Spāniju no Marokas, pirmdien atzinis ES robežapsardzības pārvaldes "Frontex" direktors Fabriss Ledžeri.

"Šobrīd uz ārējām robežām mēs neesam krīzē, taču, protams, mēs joprojām novērojam spiedienu," žurnālistiem Briselē norādīja Ledžeri.

Viņš pavēstīja, ka pagājušajā gadā nelegālo imigrantu skaits, kas ieradušies Eiropā, šķērsojot Vidusjūru, sarucis par vairāk nekā ceturtdaļu, nokrītoties līdz 150 000.

To nelegālo imigrantu skaits, kas bīstamajā ceļā devušies no Lībijas un Tunisijas, 2018.gadā samazinājies par 80%, un šādā ceļā Eiropu pērn sasnieguši 23 500 migranti.

Tajā pašā laikā to nelegālo imigrantu skaits, kas ieradušies Spānijā, pagājušajā gadā pieaudzis par 160% un sasniedzis 57 000.

Tādējādi maršruts caur Maroku uz Spāniju, mērot absolūtajos skaitļos, šobrīd kļuvis par galveno nelegālo imigrantu ceļu nokļūšanai Eiropā, atzina Ledžeri.

Liela daļa no šiem nelegālajiem imigrantiem ir Marokas pilsoņi, un saskaņā ar "Frontex" datiem marokāņu skaits starp nelikumīgajiem ieceļotājiem pārsniedzis jau irākiešu un afgāņu skaitu. Tomēr vislielākā grupa starp nelegālajiem imigrantiem joprojām ir sīrieši.

2018.gadā trīskāršojies arī to Turcijas pilsoņu skaits, kas mēģinājuši nelegāli nokļūt Eiropā, pārsniedzot 7900. Taču vairums turku Eiropā ierodas, šķērsojot Grieķijas sauszemes robežu.

Tajā pašā laikā no tiem nelegālajiem imigrantiem, kam atteikts patvērums, izraidīti tikai 148 000, kas ir tikai nedaudz vairāk nekā puse no nelikumīgajiem ieceļotājiem, kam izsniegts izbraukšanas rīkojums.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu