Lietuvā korupcijas izmeklēšanā aizturētie advokāti strādājuši ar vairākām skaļām lietām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Advokāti, kas Lietuvā trešdienas rītā aizturēti korupcijas izmeklēšanā, strādājuši ar vairākām lietām, kas sabiedrībā izraisījušas skaļu rezonansi.

Jau ziņots, ka Lietuvas tiesībsargājošās iestādes plašā operācijā aizturējušas 26 personas, tostarp astoņus dažāda ranga tiesnešus un piecus pazīstamus advokātus. Pēc prokuratūras sniegtajām ziņām, ir aizdomas, ka pastāvējusi vienošanās par kukuļu došanu aptuveni 400 000 eiro kopsummā, bet atsevišķu kukuļu summa bijusi no tūkstoš līdz 100 000 eiro.

Norādīts, ka aizturētie advokāti ir Romualds Mikļušs, Drasutis Zagrecks, Ģiedre Cimboliene, Aivars Surblis un Marjus Navicks.

Mikļušs, kas kopš 1996.gada strādājis Viļņas advokātu birojā "Mikliušas ir partneriai", šo gadu laikā pārstāvējis korupcijas lietā notiesāto toreizējo Viļņas vicemēru Romu Adomaviču, par seksuālu vardarbību pret mazgadīgu skolēnu notiesāto fizkultūras skolotāju Ēriku Peteli, Ekonomikas ministrijas sekretāru Anicetu Ignotu, kas tiesāts koncerna "Achema" protežēšanas lietā, un pazīstama uzņēmēja dēlu Arnu Tumēnu, kura izraisītā avārijā cieta pieci cilvēki, tai skaitā trīs policisti.

Šis advokāts pārstāvējis arī Karoli Pocjūnu, kas notiesāts par komponista Toma Dobrovoļska slepkavību, un Arturu Dailidi, kura izraisītā ugunsgrēkā zaudējuši dzīvību vairāki cilvēki.

Savulaik Mikļušs bijis koncerna "MG Baltic" nu jau bijušā viceprezidenta Raimonda Kurļanska advokāts. Kā ziņots, Kurļanskim šobrīd izvirzītas apsūdzības kukuļošanā un ietekmes tirgošanā plašā korupcijas prāvā, kurā apsūdzēto sarakstā ir gan pats koncerns "MG Baltic", gan divas Lietuvas politiskās partijas, gan vairākas fiziskās personas.

Advokāta Drasuša Zagrecka birojs Viļņā darbojas jau 21 gadu. 2013.gadā viņš pārstāvējis nelikumīgā nakts redzamības ierīču pirkšanā un kontrabandā apsūdzēto Krievijas pilsoni Dmitriju Ustinovu, kas tika izdots kriminālvajāšanai Amerikas Savienotajām Valstīm, bet gadu vēlāk - par liela apmēra narkotiku kontrabandu aizdomās turēto Tadžikistānas pilsoni Komildžanu Umarovu, kurš pazuda no tiesībsargājošo iestāžu redzesloka, kad advokāts veiksmīgi pārsūdzēja tiesas lēmumu pagarināt viņam apcietinājumu un tas tika nomainīts pret citu drošības līdzekli - reģistrēšanos policijā.

Advokāte Ģiedre Cimboliene, kas no 2013.gada strādā Viļņā, pārstāv narkotiku lietā notiesāto un cigarešu kontrabandas lietā vēl tiesājamo Marjanu Taraškeviču. Vēl vienu apsūdzēto šai lietā aizstāv advokāts Zagrecks.

Abi pārējie aizturētie advokāti - Aivars Surblis un Marjus Navicks - ir klaipēdieši.

Surblis pērn Klaipēdā tika aizturēts Lietuvas policijas pretterorisma operāciju vienības "Aras" operācijā aizdomās par plāniem nodarīt kaitējumu Klaipēdas apriņķa policijas struktūrvienības priekšnieka un Klaipēdas apgabala prokurora veselībai, taču pirmstiesas izmeklēšana tika izbeigta un aizdomās turētā statuss advokātam atcelts. Par iespējām turpināt šo izmeklēšanu prokuratūra un tiesas ilgi strīdējās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu