ASV neļaus "Islāma valsts" aģitatorei atgriezties dzimtajā zemē (11)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: AFP / Scanpix

ASV trešdien paziņoja, ka atteiksies uzņemt atpakaļ ASV dzimušu džihādistu grupējuma "Islāma valsts" propagandisti, jo viņa vairs nav ASV pilsone. Atteikšanās uzņemt atpakaļ 24 gadus veco Hodu Mutanu, kura grib atgriezties ASV no Sīrijas, var radīt precedentu un tikt juridiski apstrīdēta, jo parasti ir ļoti grūti zaudēt ASV pilsonību.

"Hoda Mutana nav ASV pilsone un netiks uzņemta Savienotajās Valstīs," paziņoja ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo.

"Viņai nav nekāda tiesiska pamata, nav derīgas ASV pases, nav tiesību uz pasi un nav nekādas vīzas, lai brauktu uz Savienotajām Valstīm," sacīja Pompeo. "Mēs turpinām stingri ieteikt visiem ASV pilsoņiem nebraukt uz Sīriju." 

Pompeo paziņojums par Alabamas štatā dzimušo Mutanu kontrastē ar viņa aicinājumiem citām valstīm uzņemt atpakaļ un tiesāt savus pilsoņus džihādistus. Mutana ir starp nedaudziem amerikāņiem, kas līdz ar simtiem Eiropas valstu pilsoņu ir pievienojušies "Islāma valstij" Sīrijā.

Mutana piedzima ASV, bet viņas vecāki no Jemenas bija kļuvuši par naturalizētiem ASV pilsoņiem, informēja Džordža Vašingtona Universitātes Pretekstrēmisma projekts.

2014.gada beigās neilgi pēc pārcelšanās uz Sīriju Mutana ievietoja tviterī fotogrāfiju, kurā četras sievietes sadedzina savas Rietumvalstu pases, tai skaitā vienu ASV pasi.

Viņa arī ievietoja sociālajos medijos aicinājumus nogalināt amerikāņus un glorificēja "Islāma valsti", kas kādu laiku kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā.

Tagad, kad "Islāma valsts" teritorija krasi sarukusi, Mutana svētdien publicētā intervijā britu laikrakstam "The Guardian" paziņoja, ka atsakās no ekstrēmisma un grib atgriezties mājās.

Mutana, kuru ir aizturējuši ASV sabiedrotie kurdu kaujinieki, sacīja, ka viņa bijusi pakļauta smadzeņu skalošanai internetā un tagad viņai esot kauns par agrāko atbalstu džihādistiem.

Viņa bija trīsreiz precējusies ar džihādistiem, un viņai ir dēls zīdaiņa vecumā.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu