Alus un vīns bieži var saturēt arsēnu un citus smagos metālus (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Zinātnieki brīdina, ka alus un vīna filtrēšanas procesā, kas vajadzīgs, lai aizvāktu no dzēriena nogulsnes, tajos var nonākt potenciāli bīstami smagie metāli, piemēram, arsēns.

Alus un vīna ražotāji filtrēšanas procesā bieži izmanto vieglu, porainu nogulumiezi diatomītu, kas padara dzērienu dzidru un ļauj tam ilgāk saglabāties. Jaunā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Journal of Agricultural Food Chemistry”, zinātnieki noskaidrojuši, ka šis iezis satur dažādus smagos metālus, piemēram, arsēnu, svinu un kadmiju.

Zināms, ka smagie metāli lielā daudzumā cilvēkam var būt toksiski, tiesa, ņemot vērā, ka šīs substances atrodas arī gaisā, ūdenī, zemē un ēdienā, no tām ir ļoti grūti izvairīties.

Arsēns var cilvēkam izraisīt sirdskaites un ādas, urīnpūšļa vai plaušu vēzi. Savukārt svins var nelabvēlīgi ietekmēt bērna attīstību; kadmijs var kairināt kuņģi un izraisīt vemšanu, caureju, vēzi, nieru slimības un kaulu trauslumu.

Iepriekšējos pētījumos jau bija noskaidrots, ka alkoholiskajos dzērienos mēdz atrasties smagie metāli, tomēr jaunajā pētījumā zinātnieki vēlējās noskaidrot, kā tie tur nonāk. Tāpēc zinātnieki izpētīja trīs diatomīta filtru veidus, kas tiek izmantoti 20 alus šķirņu un 20 sarkanvīna un baltvīna veidu ražošanas procesā.

Zinātnieki atklāja, ka smago metālu daudzums dzērienā ir atkarīgs no dzēriena sastāvdaļu proporcijām un filtrēšanas veida.

Alus un vīna paraugos bija virkne dažādu smago metālu, tomēr, izņemot divus vīnus, metālu daudzums nepārsniedza pieļauto. Arī visi pārbaudītie diatomīta filtri saturēja arsēnu, kā arī nelielu daudzumu svina un kadmija. Vienā no šiem filtriem arsēna līmenis bija augstāks par pieļaujamo.

“Pētījums pierāda, ka pastāv dažādi faktori, kuru dēļ dzērienā nonāk smagie metāli, piemēram filtrēšanas metodes. Ražotājiem šie faktori noteikti būtu jāņem vērā,” brīdināja pētījuma autori.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu