Gulbis un Krauliņš vērtē: kādas ir basketbola izlases izredzes kvalificēties PK izcīņai

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Mārtiņš Gulbis un Armands Krauliņš
Mārtiņš Gulbis un Armands Krauliņš Foto: LETA/TVNET kolāža

Latvijas vīriešu basketbola izlasei 2019. gada Pasaules kausa (PK) izcīņas kvalifikācijas turnīrā atlikušas divas spēles - 22. februārī mājās pret Spāniju un 25. februārī izbraukumā pret Melnkalni. TVNET uzrunāja basketbola trenerus Armandu Krauliņu un Mārtiņu Gulbi, kuri atklāja savas domas par valstsvienības izredzēm izcīnīt ceļazīmi uz prestižo turnīru.

2019. gada Pasaules kausa kvalifikācijas turnīra I apakšgrupā pirms pēdējām divām kārtām divas komandas - Spānijas un Turcijas izlase - ir jau nodrošinājušas vietu pirmajā trijniekā un tiesības spēlēt finālturnīrā.

Uz trešo un vienlaikus arī pēdējo ceļazīmi I apakšgrupā pretendē trīs komandas - Latvijas, Melnkalnes un Ukrainas valstsvienība.

Mārtiņš Gulbis - raugoties uz spēli pret Spāniju, tas ir koks ar diviem galiem

Basketbola kluba "Betsafe"/"Jūrmala" galvenais treneris

"Jāvinnē - abas spēles! Ja uzvaram Spāniju, tad pietiek uzvarēt Melnkalni ar jebkādu pārsvaru. Uzvarēt izbraukumā Melnkalni ar lielāku pārsvaru tas galīgi nebūs viegli. Jāiet soli pa solim. Spānijas izlases sastāvā būs daudziem līdzjutējiem nezināmi spēlētāji - vairāki debitanti. Galvenais treneris Serdžio Skariolo izteicies, ka dos iespēju sevi pierādīt jaunajiem spēlētājiem. Noteikti ir jāizmanto šī iespēja un pēc tam jau jāskatās, kas būs tālāk."

Spānijas izlasei no turnīra tabulas viedokļa neko vairs nevajag, jo dalība Pasaules kausa izcīņā jau ir nodrošināta, tomēr šis faktors var nospēlēt nevis par labu Latvijai, bet gluži pretēji - par sliktu.

"Skatoties no otras puses - tas ir koks ar diviem galiem. Spāņi var spēlēt brīvi, it sevišķi jaunie basketbolisti, kuri grib sevi pierādīt. Arī Spānijas pēc spēka trešais sastāvs ir pietiekami labs un mobils. Praktiski visi spēlē ACB līgā (Spānijas čempionāts), kas ir labākais līmenis Eiropā." 

Jānis Strēlnieks, Jānis Timma (abi - Pirejas "Olympiakos", Grieķija), Dairis Bertāns (Milānas "AX Armani Exchange Olimpia", Itālija) un Rolands Šmits (Barselonas "Lassa", Spānija) tikai spēles dienā ieradīsies Rīgā, jo ceturtdien viņiem paredzētas spēles ULEB Eirolīgā.

Pirejas, Milānas un Barselonas klubi oficiāli akceptējuši Latvijas basketbolistu līdzdalību tikai 25. februāra spēlē. Līdz ar to sagaidāms, ka Strēlnieks, Timma, Bertāns un Šmits piektdien pret Spāniju nemaz nespēlēs.

"Es neļautu viņiem iet laukumā (sarunas brīdī nebija vēl paziņots, ka Eirolīgas klubi pagaidām akceptējuši Latvijas basketbolistu dalību tikai spēlē Melnkalnē). Ja es būtu galvenais treneris, es spēlētu ar tiem spēlētājiem, kuri visu nedēļu bijuši kopā un trenējušies. Varbūt daudzi man nepiekristu šajā jautājumā. Būs pilna arēna, sakāpinātas emocijas - visi būs noskaņoti spēlēt. Turklāt visiem šiem Eirolīgas spēlētājiem sezona bijusi ļoti saraustīta. Protams, gribas spēlēt pēc iespējas labākajā sastāvā. Tomēr domāju, ka šoreiz no tā - it kā lielā efekta - var iznākt defekts. Pārējie džeki visu nedēļu ir trenējušies - viņi būs gatavi spēlēt."

"Domāju, ka spēle pret Melnkalni tomēr būs pati svarīgākā, jo uzvara pret Spāniju vēl neko negarantēs. Visas kārtis jāliek uz otro spēli."

Armands Krauliņš - ceļazīme uz Ķīnu ir reāla, viss ir pašu rokās

Bijušais galvenais treneris gan Latvijas vīriešu izlasei, gan sieviešu valstsvienībai

"Es jau klusībā ceru, ka izdosies kvalificēties Pasaules kausa finālturnīram. Bet - vai tas izdosies? Tas ir ļoti grūts uzdevums, neskatoties uz to, ka pēdējā posmā būs arī mūsu spēlētāji no Eirolīgas klubiem."

Arī treneris Krauliņš atzīmē to, ka Melnkalnē spēlēt ar uzdevumu - uzvarēt ar nepieciešamo punktu pārsvaru - būs ļoti sarežģīti.  

"Spēlēt viesos pret Melnkalni ir ļoti smags uzdevums. Domāju, ka pie labas spēles tas ir izdarāms. Ļoti svarīgi ir uzvarēt Spāniju, lai nākamajā spēlē nebūtu vajadzīga punktu skaitīšana - tā sit pa nerviem gan vienai, gan otrai komandai, šajā gadījumā vairāk gan mums nekā pretiniekiem."

"Ja uzvaram Spāniju, tad es raugos visai cerīgi. Mums ir labi spēlētāji, un arī treneru kolektīvs ir spēcīgs. Galvenais treneris Arnis Vecvagars to parādīja pirmajā spēlē pret Spāniju, kad ar zonas aizsardzību otrajā puslaikā izdevās atspēlēties no lieliem mīnusiem (spēles gaitā bija -18, taču galā zaudējums ar 82:85)."

"Daudzi saka, ka viss izšķirsies pēdējā spēlē pret Melnkalni. Uzskatu, ka izšķiroša būs jau spēle pret Spāniju. Ja mūsējie uzvar, kas ir reāli iespējams, tad es teiktu, ka pie labas spēles mums ir cerības uzvarēt arī Melnkalni."

"Viss ir pašu rokās. Ja visi būs pie labas veselības un galvenais - paši spēlētāji būs mobilizējušies, protams, nepārdegot - tad es domāju, ka Ķīna ir reāla. Kā būs? Tas ir sports - reizēm neprognozējams."

Krauliņš uzskata, ka Eirolīgas spēlētāji būs gatavi doties laukumā spēlē pret Spāniju, ja klubi būs devuši atļauju. 

"Tikai vāji spēlētāji meklēs attaisnojumus - ceļš un viss pārējais. Profesionāļi, tādi kā šie spēlētāji, nemeklēs tur attaisnojumu. Te ir cits jautājums. Tā ir spēlētāju un treneru kopējā sadarbība - varbūt viņi nevarēs tik daudz minūtēs spēlēt. Bet tā nav traģēdija. Tādi gadījumi ir bijuši, kad spēlētājs pa taisno no lidmašīnas dodas uz maču un aizvada labāko spēli - ja ne pašu labāko, tad vismaz labu spēli."

 

Latvijas izlases spēles februāra sabraukumā:

Latvija - Spānija, 22. februāris, "Arēna Rīga", plkst. 19.30

Melnkalne - Latvija, 25. februāris, Podgorica, plkst. 20.00

Latvija brauks uz Ķīnu, ja:

  1. uzvarēs Spāniju un Melnkalni, finišējot ar 8 uzvarām. Tādā gadījumā tuvākajiem sekotājiem nevar būt vairāk par 7 panākumiem. Latvijas vienība var finišēt pat 2. vietā: ja pārspēs Spāniju vismaz ar +4 un spāņi pēdējā mačā zaudēs Turcijai;
  2. 22. februārī zaudēs Spānijai, bet 25. februārī uzvarēs Melnkalnē vismaz ar 10 punktu starpību (neatkarīgi no citu spēļu rezultātiem). Šādā gadījumā Latvijai būs 7 uzvaras un pārsvars savstarpējās spēlēs gan ar Melnkalnes, gan Ukrainas izlasi;
  3. 22. februārī zaudēs Spānijai, bet 25. februārī uzvarēs Melnkalnē, ja 22. februārī Kijevā Ukraina būs uzvarējusi Melnkalni. Šādā gadījumā Latvijai būs 7 uzvaras un pārsvars savstarpējās spēlēs ar Ukrainas izlasi.

Melnkalne brauks uz Ķīnu, ja:

  1. uzvarēs Ukrainu un Latviju, finišējot ar 8 uzvarām;
  2. uzvarēs Ukrainu un zaudēs Latvijai ne vairāk kā ar 8 punktu starpību (ja Latvija būs zaudējusi Spānijai);
  3. zaudēs Ukrainai ne vairāk kā ar 6 punktu starpību, bet uzvarēs Latviju.

Ukraina brauks uz Ķīnu, ja:

  1. uzvarēs Melnkalni vismaz ar 7 punktu starpību un uzvarēs Slovēniju, bet Latvija zaudēs abās pēdējās spēlēs.

*kvalificēšanās scenāriju avots - basket.lv (Latvijas Basketbola savienība).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu