Vīriešus var aizvilt no ģimenes? Rudzītis: Jā, īpaši latviešu vīriešus... (4)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Psihoterapeits Viesturs Rudzītis uzskata, ka latviešu vīriešus no ģimenes var aizvilt cita sieviete, jo mūsu sabiedrībā dominē stiprs matriahāts. "Vīriešiem ir grūti izrauties no dēla lomas, no atkarīgā lomas un līdz ar to arī no varoņa lomas. Vīrietim liekas, ka glābj sievieti, bet patiesībā viņš ir iepinies manipulācijās, ziedo dievietei," žurnālā "Ieva" stāsta psihoterapeits. 

"Vīriešiem vispār visa motivācija pamatā sākas no bailēm. Ja vīrietis ir pieklājīgs, gādīgs, efektīgs, tad viņš to dara aiz bailēm, ka tikai kāda sieviete dieviete nepasaka: tu tak neesi nekāds vīrietis!" papildina psihoterapeits. "Jaunībā tāda pašapziņa ir liels deficīts, īpaši Latvijā. Drīzāk glābt, pašapliecināties.

Vēl jau ir tāda lieta, ko esmu jau teicis, ka sievietes dažkārt izliek savu vīrieti pārdošanā, un tā zemapziņas ideja ir tāda: ja es neesmu precējusies ar karali un neesmu karaliene – kāpēc man ticis kaut kas mazāks? Tādējādi sieviete vīrietim signalizē, ka viņš ir sūds uz kociņa.

Bet tie parasti ir neapzināti refleksi."

Intervijā "Ieva" psihoterapeitam jautā, kā sievietēm neatdot savu vīru, vīriem sievu un kā pašam izvairīties no precēta cilvēka iekārošanas.

"Pirmais, kas nāk prātā, ir grieķu mīts par Odiseju. Par to, kā Odisejs lika sevi piesiet pie kuģa masta, kad kuģis brauca garām sirēnu salai. Un ausis aizbāza ar vasku, lai nedzirdētu sirēnu saldās, vilinošās dziesmas. Citu reizi atkal bija tā – kad Odiseja vīri piestāja salā pie burves Kirkes, visi tika pārvērsti par cūkām. Jo viņi bija tādi, kas nespēja izturēt kārdinājumu un krita vājībās.

Bet tad atnāca Odisejs un noturēja stingru stāju, jo savulaik bija rūdījies, piesiets pie masta. Un panāca to, ka Kirke atbūra cūkas atpakaļ par vīriem. Tā ka padoms ir viens – jāspēj sevi piesiet pie masta vai jālūdz, lai to izdara kāds cits.

Jo skaidrs, ka aizraušanās šķiet – un ne tikai šķiet, tā arī ir – skaista, iedod uzrāvienu, dzīvīgumu, prieku… Problēma ir tāda, ka cilvēki neprot tam sagatavoties, tāpēc arī ir tāda biedējoša šķiršanās statistika. Neviens nav pasargāts no sirēnu saldkaislajām dziesmām, bet iespēja piesieties pie masta gan ir vienmēr – jautājums, vai to izmanto."

Vairāk interesanto rakstu "Piesieties pie masta jeb vai vīrieti var aizvilt no ģimenes?" lasi šīs nedēļas žurnālā "IEVA".

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu