"Toreiz tā bija traģēdija. Tagad mums ir vēl viena traģēdija." Pieci gadi pēc vardarbīgajām sadursmēm Kijevā (35)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
2014.gada asiņainās sadursmes Ukrainā
2014.gada asiņainās sadursmes Ukrainā Foto: Reuters/ScanPix

"Visur bija uguns un dūmi. Tas bija karš," par notikumiem pirms pieciem gadiem saka Olha Pasko, izkarinot papīra eņģelīšus Kijevas Institūta ielā. 2014.gada 19.februārī tur izcēlās smagākās vardarbīgās sadursmes starp drošībniekiem un Eiromaidana protesta kustību, kas bija vērsta pret valdību. 

Viņas paziņa Valentīna Rikļivska todien strādāja protestētāju ierīkotajā āra virtuvē. Viņa stāsta, ka joprojām atceras ļenganos, asinīm klātos ķermeņus, ko uz nestuvēm nogādāja Kijevas Neatkarības laukumā jeb Maidanā, raksta RFE/RL.

"Daudzi no viņiem bija tik jauni," viņa pamāj, rādot uz improvizētajiem memoriāliem vietās, kur protestētāji nokļuva uguns ceļā. "Tas ir briesmīgi."

Maidana notikumi palīdzēja izstumt prokrievisko Ukrainas prezidentu Viktoru Janukoviču, taču pēc tam Krievija iebruka Ukrainas teritorijā, okupēja Krimu un atbalstīja separātistus Austrumukrainā.

GALERIJA: 2014.gada asiņainās sadursmes Ukrainā

Lai arī Ukrainas pilsoniskā sabiedrība daudz runā par nogalinātajiem, abas sievietes uzskata, ka varasiestādes velta pārāk maz uzmanības taisnības panākšanai.

"Toreiz tā bija milzīga traģēdija. Un tagad mums ir vēl viena traģēdija," norāda Rikļivska. Viņa domā, ka politiķi tikai runā un pa reizei noliek ziedus kritušajiem.

Pēcmaidana prezidents Petro Porošenko cīnās par pārvēlēšanu marta beigās gaidāmajās vēlēšanās. Viņš kavējies ar tieslietu reformām un nav efektīvi saucis pie atbildības cilvēkus, kuri vainojami pie protestētāju nogalināšanas sadursmju laikā.

Līdz 2018.gada beigām Ukrainas Ģenerālprokuratūra bija identificējusi 441 aizdomās turamo - lielākoties tie ir policisti, bet dažos gadījums arī pašvaldības amatpersonas, prokurori un tiesneši, liecina nevalstiskās organizācijas "Amnesty International" informācija.

Tiesu apritē nonāca 288 lietas. 52 no tām noslēgušās ar tiesas lēmumiem, tai skaitā 48 notiesājošiem spriedumiem. Tomēr cietumsodi tikuši piemēroti vien deviņos gadījumos.

Ukrainas tiesa pagājušomēnes Janukovičam par valsts nodevību aizmuguriski piesprieda 13 gadu cietumsodu. 2014.gada 21.februāra naktī Janukovičs ar Krievijas karavīru palīdzību aizbēga uz Krieviju, kur dzīvo joprojām. Diez vai viņš jebkad izcietīs kaut dienu no piespriestā soda.

"Gaidīt taisnīgumu piecus gadus - tas ir ilgi," norāda "Amnesty International" ģenerālsekretāra biroja pārstāvis Kolms Kuanačains. "Tika doti solījumi, pēc Janukoviča nākušie politiķi izteica spēcīgus vārdus, bet laiks un fakti runā ļoti skaļi."

Ukrainas valdība ir sākusi darbu pie jauna Maidana memoriāla, kas stiepsies visas Institūta ielas garumā - tagad tā pazīstama arī kā "Debesu simta avēnija".

Komentāri (35)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu