Kontroles dienests: Aizdomīgo banku saraksts Latvijā ir dinamisks (7)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta priekšniece Ilze Znotiņa
Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta priekšniece Ilze Znotiņa Foto: Ieva Leiniša/LETA

Aizdomīgo banku saraksts Latvijā ir dinamisks, šis saraksts var mainīties - "šodien piecas, varbūt rīt tās būs trīs vai divas", tā intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" sacīja Kontroles dienesta vadītāja Ilze Znotiņa.

Jau pērnā gada decembrī Kontroles dienests atklāja, ka Latvijā ir četras bankas, kas ir īpaši aizdomīgas.

"Šis ir ļoti dinamisks saraksts, ir vairāki kritēriji, pēc kuriem mēs šīs bankas ierindojam riskanto banku sarakstā no Kontroles dienesta viedokļa. Šobrīd tādas ir vismaz četras. Šis saraksts var mainīties - šodien piecas, varbūt rīt tās būs trīs vai divas. Tas, kas ir svarīgi, ka bankas pagājušajā gadā ārkārtīgi aktīvi nodarbojās ar savu klientu portfeļu pārskatīšanu, mums bija milzīgi liels ziņojumu skaits. Tas pieauga no aptuveni 18 tūkstošiem līdz 35 tūkstošiem, kas lika secināt, ka viena vai otra banka iepriekšējos darbības periodos nav kaut ko pareizi novērtējusi. Šobrīd process ir mazliet apstājies. Ceru, ka šogad nebūs tik daudz tik plaša mēroga ziņojumu un varēsim teikt, ka aizdomīgo banku skaits ir samazinājies," sacīja Znotiņa.

Jau ziņots, ka Zviedrijas sabiedriskās televīzijas pētnieciskās žurnālistikas programma "Uppdrag granskning" ("Misija - izmeklēšana") ziņoja par aizdomām, ka starp "Danske Bank" un "Swedbank" Baltijas struktūrvienībām laikā no 2007. līdz 2015. gadam plašā apmērā un sistemātiski notikuši aizdomīgi pārskaitījumi, kuru kopējā summa sasniegusi vismaz 40 miljardus Zviedrijas kronu (3,8 miljardi eiro). Aptuveni 50 klientu skaitā bijušas ārzonas kompānijas un korporatīvie klienti, kas neveic reālu uzņēmējdarbību.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu