Alabamas džihādistes tēvs apstrīd aizliegumu meitai atgriezties ASV (3)

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

24 gadus vecās Hodas Mutanas tēvs ceturtdien iesūdzējis tiesā ASV prezidenta Donalda Trampa administrāciju par atteikšanos uzņemt atpakaļ viņa meitu, kas 2014.gadā pievienojās teroristu grupējumam "Islāma valsts" Sīrijā, bet tagad vēlas atgriezties dzimtenē.

Sievietes tēvs Ahmeds Ali Mutana prasībā tiesā apgalvo, ka viņa 24 gadus vecā meita Hoda Mutana ir ASV pilsone, jo dzimusi Savienotajās Valstīs, un viņai būtu jāļauj atgriezties dzimtenē kopā ar bērnu, kas ir tikai 18 mēnešus vecs.

Hoda Mutana pašreiz atrodas bēgļu nometnē Sīrijā.

Viņas advokāti atklāja, ka Mutanai, visticamāk, tiks izvirzītas apsūdzības par terorisma materiālu atbalstīšanu, ja viņai tiks atļauts atgriezties ASV.

"Mutanas kundze ir publiski atzinusi savu rīcību un uzņēmusies pilnu atbildību par to. Pēc Mutanas sacītā, viņa atzīst, ka sagrāvusi pati savu dzīvi, bet viņa nevēlas izpostīt sava mazgadīgā bērna dzīvi," sacīja advokāti.

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo trešdien paziņoja, ka Hoda Mutana nav ASV pilsone un netiks uzņemta atpakaļ ASV.

Spriežot pēc Hodas ģimenes un advokātu teiktā, valsts secinājusi, ka viņa nekvalificējas pilsonībai, jo viņas piedzimšanas laikā viņas tēvs bija Jemenas diplomāts.

Taču ģimene apgalvo, ka tā nav patiesība un Ahmeds Ali Mutana atstājis diplomātisko dienestu pirms meitas piedzimšanas ASV un meitai bijusi likumīga ASV pase, kad viņa 2014.gadā devās uz Sīriju, lai pievienotos "Islāma valstij".

2014.gada beigās neilgi pēc pārcelšanās uz Sīriju Mutana ievietoja tviterī fotogrāfiju, kurā četras sievietes sadedzina savas Rietumvalstu pases, tai skaitā vienu ASV pasi.

Viņa arī ievietoja sociālajos medijos aicinājumus nogalināt amerikāņus un glorificēja "Islāma valsti", kas kādu laiku kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā.

Bijušā ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija secināja, ka Hoda Mutana nav tiesīga uz ASV pilsonību un 2016.gada janvārī paziņoja ģimenei, ka viņas pase tiek anulēta.

Saskaņā ar ASV likumiem persona, kas ASV piedzimusi akreditētam ārvalstu diplomātiskā dienesta darbiniekam nevar saņemt ASV pilsonību un automātiski netiek uzskatīta par ASV pilsoni.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu