Videospēles palīdz cilvēkiem atklāt savus slēptos talantus un spējas (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: pixabay.com

Vai tu kādreiz esi vēlējies sniegt nozīmīgu ieguldījumu pasaules attīstībā vai pats savā karjerā, tomēr neesi pārliecināts, ka tev ir kādi talanti? Varbūt tad tev jāpavēro, kā tu spēlē videospēles. Pieaugošs pētījumu kopums liecina, ka virtuālā pasaule var labi parādīt tev, uz ko īsti esi spējīgs.

Daži cilvēki videospēlēs redz iespēju izdzīvot savas fantāzijas, tomēr patiesībā tas, kādi esam virtuālajā pasaulē, reflektē to, kādi esam reālajā dzīvē. Piemēram, kādā pētījumā tika atklāts, ka videospēļu spēlētāja reālās vērtības sakrīt ar spēlēs pieņemtajiem lēmumiem. Rezultātā spēles scenārijā parādās viņa īstā personība.

Pastāv arī pierādījumi, ka mūsu spēja būt par līderiem ievērojami reflektējas attiecībās, kādas veidojam videospēlēs. Dažiem no mums paveicas pamanīt šīs spējas un likt tās lietā ne tikai virtuālajā pasaulē, bet arī dzīvē. Eksistē pat cilvēki, kuri sasniegumus videospēlēs nevairās ierakstīt savā CV.

Eksistē ļoti daudz cilvēku, kuri spēj daudz vairāk, nekā paši domā. Pētījumos minēts, ka lēmumi, kādus veicam spēlēs, kā arī mūsu virtuālā uzvedība, var pavēstīt mums daudz jauna par mūsu vērtību sistēmu un spējām, kas, iespējams, slēpjas zemapziņā.

Kad iesaistāmies simulētos scenārijos, varam panākt tā saucamo plūsmas stāvokli. Tas ir psiholoģisks fenomens, kuru raksturo ekstrēma koncentrēšanās uz uzdevumiem, iekšēja prieka sajūta, spēju pielāgošana izaicinājumiem un pilnīgs pašapziņas trūkums. Citiem vārdiem, mēs tā iesaistāmies spēles scenārijā, ka sākam reaģēt daudz autentiskāk, proti, pārstājam filtrēt savu uzvedību caur sociālo ekspektāciju un likumu filtriem.

Ja cilvēks kādas savas slēptās spējas izmanto tikai spēlē, tad ir skaidrs, ka viņam ir jāpaskaidro un jāparāda, ka spēlēm var būt šāda funkcija.

Kā rakstīts izdevumā "The Conversation", balstoties uz šo atziņu, Stafordšīras universitātes spēļu un vizuālo efektu profesors Kreigs Veitmans (Craig Weightman) cenšas attīstīt īpašu sistēmu, kas palīdzēs cilvēkiem atklāt savas apslēptās prasmes un rezultātā uzlabot savu dzīvi. Šī sistēma sastāv no divām sekcijām. Pirmā daļa ir spēle, kas ļauj dažādos veidos atrisināt problēmas un rezultātā atklāj cilvēkam viņa zemapziņas kvalitātes. Tajā pašā laikā tiek novērota cilvēka uzvedība un izvēles, kas saglabājas unikālā spēles profilā.

Otrajā sistēmas daļā iegūtie dati tiek nodoti atpakaļ spēlētājam, reflektējot tā neapzināto uzvedību. Pēc tam ir iespējams jaunatklātās personības iezīmes likt lietā, lai radītu jaunu karjeras virzienu, kas būtu atbilstīgāks personas patiesajām spējām.

Kopumā šī sistēma var ļaut cilvēkam savu dzīvi pacelt jaunā līmenī un sākt dzīvot saskaņā ar saviem talantiem, vēlmēm un patiesajām spējām. Rezultātā tas var cilvēku padarīt krietni vien laimīgāku un dzīvespriecīgāku.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu