Eksperts: Krievijas interneta "troļļi" vainojami pie globālas veselības krīzes (17)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Vakcīna. Ilustratīvs attēls
Vakcīna. Ilustratīvs attēls Foto: SIPA/Scanpix

Sociālais tīkls "Twitter" publicējis tvītus no ietekmes kampaņām, kas nākušas no Krievijas, Irānas un Venecuēlas kontiem. Lai arī daudz runāts par šo operāciju mēģinājumiem polarizēt sabiedrību politiskajos jautājumos un ietekmēt vēlēšanas, dezinformācijai ir vēl kāds virziens, kas atstāj pat vēl negatīvākas sekas - pretvakcinācijas kustību pastiprināšana un tiražēšana. Kā zināms, Eiropu skāris masalu uzliesmojums, īpaši nevakcinēto bērnu vidū.

"Twitter" dati liecina, ka ar Krieviju, Irānu un Venecuēlu saistītie konti publicējuši tūkstošiem pret vakcināciju vērstu tvītu, rakstā Kanādas laikrakstā "Toronto Star" uzsver cilvēktiesību aktīvists un Krievijas dezinformācijas kampaņu eksperts Markuss Kolga.

"Kremlis kopš 2014.gada attīstījis, izplatījis un pastiprinājis antivakcinācijas sazvērestības teorijas, mudinot vecākus nevakcinēt bērnus pret dzīvību apdraudošām slimībām, tai skaitā masalām. Tas ir izraisījis globālu veselības krīzi," viņš raksta.

Pasaules Veselības organizācijas (PVO) dati liecina, ka aizvadītā gada laikā masalu gadījumu skaits pieaudzis  līdz pat 50%. Tiek lēsts, ka Eiropā no masalām miruši 72 nevakcinēti cilvēki. Tā kļuvusi par tik nopietnu problēmu, ka PVO iekļāvusi apzinātu nevakcinēšanu starp desmit lielākajiem draudiem globālajai veselībai 2019.gadā.

"Kremļa "troļļi" iefiltrējušies ne vien sociālo tīklu diskusijās, kas veicina politisko polarizēšanos, bet arī antivakcinācijas jautājumā, leģitimizējot sazvērestības teorijas un veicinot atteikšanos no vakcīnām Rietumos," norāda Kolga, aicinot Kanādas valdību ieviest sociālo tīklu regulācijas pasākumus, lai nosargātu ne vien brīvas vēlēšanas un demokrātiju, bet arī sabiedrības veselību.

Nesenā pētījumā atklājās, ka visnoraidošākā attieksme pret vakcināciju valda tādās ES valstīs kā Bulgārija, Latvija un Francija, kur vairāk nekā 30% cilvēku vakcīnas uzskata par nedrošām.

Latvijā vakcināciju par drošu uzskata tikai 68,2% iedzīvotāju, kas ir otrais zemākais rādītājs pēc Bulgārijas ar 66,3%. Salīdzinājumam - Igaunijā vakcināciju kā drošu vērtē 81,1% respondentu, bet Lietuvā - 81%.

Aktivizējoties pretvakcinācijas kustībām, daudzviet Eiropā zūd uzticība modernajai medicīnai, secināts Briseles pasūtītajā pētījumā, ko veica Londonas Higiēnas un tropiskās medicīnas skola un organizācija "Vaccine Confidence Project".

Vislielākais vakcinācijas atbalstītāju skaita sarukums vērojams Polijā, kur bērnu vakcinēšanu kā drošu vērtē par 9,2% cilvēku mazāk nekā pirms trim gadiem.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu