Kinoteātros filma, kura "Oskaram" nominēta par labāko grimu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
“Kur satiekas pasaules”
“Kur satiekas pasaules” Foto: kadrs no filmas

“Es vēlējos radīt mīlas stāstu neglītajiem,” par savu filmu “Kur satiekas pasaules” teicis režisors Alī Abāsī. “Šī filma ir tiem, kuri kaut reizi mūžā jutušies vientuļi tāpēc, ka nav tādi kā visi.” Tā ir pirmatnēja, nevaldāma spēka iemiesojums. Kannu kinofestivālā filma ieguva balvu “Īpašais skatiens”, tā nominēta balvai “Oskars” par labāko grimu. Latvijas kinoteātros filmu “Kur satiekas pasaules” demonstrē no 22. februāra.

Tīnai (Eva Melandere) ir ļoti dīvaina āriene, tomēr viņa ir neaizstājama muitas darbiniece. Jaunajai sievietei piemīt unikālas spējas jau pa gabalu atklāt cilvēku emocijas – vainas izjūtu, kaunu, bailes. Neglītuma dēļ Tīna dzīvo itin kā ārpus sabiedrības. Viņas dzīvē uzrodas Vore (Ēro Milonovs). Viņš ir biedējoši līdzīgs Tīnai un atver viņai acis.

Filma uzņemta pēc zviedru rakstnieka Jona Ajvides Lindkvista tāda paša nosaukuma stāsta. Autors kļuva slavens 2008. gadā, kad pēc viņa romāna uzņemta šausmu filma “Ielaid mani”. “Kur satiekas pasaules” ir citāds stāsts. Tas ir amizants neparastas romantikas un skandināvu folkloras sajaukums.

Neparasts mīlas stāsts

Filma “Kur satiekas pasaules” atzīta par pagājušā gada labāko zviedru filmu, lai gan tās pamatā ir netradicionāls mīlas stāsts. Tā varoņiem ir savāds izskats un neticamas spējas. Taču režisors teicis, ka mīlestība ir universāla, katrs var to piedzīvot.

“Vai galvenajās lomās ir daudz neglīteņu? Es vēlējos radīt mīlas stāstu neglītajiem. Cilvēkiem izveidojies savāds estētisks priekšstats par to, kādai jābūt filmu varoņu ārienei. Kino mums iedveš, ka tikai neliela daļa cilvēku atbilst šim standartam, bet īstenībā, kā zinām, ir citādi,” režisors teicis Karlovi Varos.

Ik dienu četras stundas grimētāja krēslā

Pēc filmas pirmizrādes Kannās galvenās lomas tēlotāja zviedru aktrise E. Melandere tūdaļ pat izpelnījās kinokritiķu uzslavu, tika nosaukta par filmas galveno zvaigzni. Lai pārtaptu smagnējajā Tīnā ar platajiem pleciem, gatavojoties filmēšanai, aktrise pieņēmās svarā par 20 kilogramiem, ar trenera palīdzību “uzaudzēja” ķermeņa augšējo daļu. Lai paslēptu skaistos sejas vaibstus, E. Melandere ik dienu grimētavā pavadīja četras stundas. Neatkarīgajam kino veltītā vietne “Indiewire” pelnīti novērtēja Evas spēli un nodēvēja viņas veikumu par gada labāko lomu. Janvāra beigās Zviedrijas kinoakadēmija atzina viņu par labāko aktrisi.

Filma tiks izrādīta oriģinālvalodā ar subtitriem latviešu un krievu valodā. Ieteicama no 16 gadu vecuma.

Ieskats filmā “Kur satiekas pasaules”. 

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu