"Jūs esat dvēseles slepkavas." Katoļu garīdzniekiem nākas uzklausīt pedofilijas upuru stāstus (7)

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Augstākie garīdznieki Vatikānā spriež par seksuālajiem noziegumiem katoļu baznīcā
Augstākie garīdznieki Vatikānā spriež par seksuālajiem noziegumiem katoļu baznīcā Foto: Reuters/ScanPix

Katoļu baznīcai jācīnās ar "iekšējo ienaidnieku" - tā kāds kardināls atzina pāvesta Franciska sasauktajā samitā Vatikānā, kurā tika spriests par baznīcas ietvaros pastrādātajiem dzimumnoziegumiem pret bērniem. Samitā video formātā tika demonstrēti piecu upuru sāpīgie stāsti par pāridarījumiem un to slēpšanu, vēsta aģentūra "Reuters".

"No 15 gadu vecuma man bija seksuālas attiecības ar mācītāju," sacīja kāda sieviete, kura vēlējās palikt anonīma. "Tas turpinājās 13 gadus. Es trīs reizes paliku stāvoklī. Viņš man trīsreiz lika veikt abortu - vienkārši tāpēc, ka negribēja izmantot prezervatīvus vai citu kontracepciju."

Čīlietis Huans Karloss Kruss videoierakstā sacīja, ka esot ziņojis garīdzniekiem par piedzīvoto seksuālo varmācību, taču katoļu baznīcas autoritātes pret viņu izturējušās kā pret meli un baznīcas ienaidnieku.

"Jums vajadzētu būt dvēseles ārstiem, bet - ar retiem izņēmumiem - jūs dažos gadījumos esat pārtapuši par dvēseles slepkavām, ticības slepkavām. Kāda briesmīga pretruna," uzsvēra Kruss.

Kardināls Luiss Tagle no Filipīnām savas runas laikā izplūda asarās. "Mēs, bīskapi, esam radījuši brūces upuriem," viņš atzina.

Pāvests Francisks samita laikā ierosināja reformu, kas sastāv no 21 punkta. Tā paredz vienkāršāku ziņošanas procedūru, ārējo ekspertu piesaistīšanu baznīcas izmeklēšanām un tamlīdzīgi. Viņš ierosināja arī mainīt kanonisko likumu un pacelt laulājamo minimālo vecumu līdz 16 gadiem. Meitenēm tas šobrīd ir 14, bet zēniem - 16 gadi.

Viens no punktiem - ikvienai bīskapijai jāseko "praktiskai rokasgrāmatai" ar soļiem, kas jāsper, uzzinot par seksuālas varmācības gadījumiem. Pamatotu apsūdzību gadījumos garīdzniekiem būs jāinformē varasiestādes un jānodrošina, ka baznīcas izmeklēšanās iesaistīti ar katoļu baznīcu nesaistīti cilvēki. Vairums no šiem punktiem jau tiek ievēroti tādās valstīs kā ASV, norāda "Reuters".

"Rokasgrāmatas sarakstīšana pēc tik ilga laika - tā ir smieklīga ideja," saka aktīvists Pīters Aislijs, kurš bērnībā piedzīvoja seksuālu izmantošanu no mācītāja puses un vēlāk kļuva par upuru atbalsta organizācijas "Ending Clergy Abuse" vadītāju.

Savukārt garīdznieku noziegumu dokumentēšanas portāla "bishopaccountablity.org" pārstāve Anna Bareta-Doila norādīja, ka esot patīkama pārsteigta par samitā izskanējušajiem Franciska vārdiem, ka katoļu garīdznieku upuri pelnījuši "konkrētus un efektīvus mērus", ne vien tukšus nosodījumus.

"Šķita, ka tā būs tikai mācību sesija, bet tagad viņš runā par konkrētām darbībām. Tas ir labi, bet tad jau redzēsim, ar ko tas beigsies," viņa teica.

GALERIJA: Augstākie garīdznieki Vatikānā spriež par seksuālajiem noziegumiem Katoļu baznīcā 

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu