VID datus no kases aparātiem varētu iegūt ar blokķēdes tehnoloģijas starpniecību

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Kases aparāts. (Publicitātes foto)
Kases aparāts. (Publicitātes foto) Foto: Ieva Čīka/LETA

Valsts ieņēmumu dienests (VID) datus no kases aparātiem varētu iegūt ar blokķēdes tehnoloģijas starpniecību, teikts Ekonomikas ministrijas (EM) sagatavotajā ziņojumā par blokķēdes tehnoloģijas izmantošanas piemēriem, perspektīvām un tālāko rīcību jomas attīstības veicināšanai.

EM skaidroja, ka blokķēde ir vienots termins tehnoloģijām, kas ir radītas, lai sinhronizētu datus, kas tiek glabāti dažādos datoros vai serveros, jebkurā pasaules vietā, izmantojot tīklu tādā veidā, kas ļauj šiem datiem palikt nemainīgiem.

Tāpat EM norādīja, ka ir svarīgi nošķirt divus atšķirīgus terminus - blokķēde un kriptovalūta. "Lai gan abi ir savstarpēji saistīti, galvenā atšķirība starp šiem jēdzieniem ir saistīta ar tehnoloģijas darbības pamatprincipu. Tāpat viena no lietām, kas bieži vien tiek jaukta, ir pati blokķēde un blokķēdes lietošanas gadījumi. Piemēram, virtuālās valūtas "Bitcoin" un "Ethereum" ir tehnoloģijas izmantošanas piemēri, kas ir kļuvuši iespējami pateicoties blokķēdes koncepta attīstībai. "Bitcoin" gadījumā blokķēde ir līdzeklis "Bitcoin" darījumu saglabāšanai un reģistrēšanai," skaidroja ministrijā.

Tajā pašā laikā EM norādīja, ka blokķēdes tehnoloģija paver jaunas biznesa iespējas, tās var radīt efektīvākus risinājumus un nākotnē varētu samazināt starpnieku nozīmi un biznesa apmērus. "Šī specifiskā sistēma finanšu un grāmatvedības uzskaites sektorā ļautu novērst iespēju veikt datos jebkāda veida viltojumus, tos mainīt ar atpakaļejošu datumu un pārdot vienu un to pašu aktīvu divas reizes dažādiem pircējiem," atzina ministrijā.

Kā vienu no iespējām blokķēžu attīstībai Latvijā EM minēja kases aparātu reformu, kurai ir liela nozīme ēnu ekonomikas apkarošanā. Ministrijā uzskata, ka nepieciešams aktualizēt diskusiju par kases aparātu reformas pielāgošanu 21.gadsimta tehnoloģisko risinājumu iespējām un informācijas tehnoloģiju (IT) infrastruktūrai, proti, risinājumiem, kas stiprinātu VID uzraudzības kapacitāti un paredzētu samērīgu finanšu un administratīvo slogu komersantiem tiem noteikto prasību izpildes nodrošināšanai.

EM ieskatā viens no šādiem risinājumiem, pēc kases aparātu reformas pirmā posma noslēgšanās, būtu tehniska risinājuma izstrāde elektroniskajās ierīcēs un iekārtās, lai ieviestu tirdzniecības datu nodošanu VID tiešsaistes režīmā, izmantojot blokķēdes tehnoloģiju.

"Šis priekšlikums būtu ieviešams kā nākotnes risinājums, ko uzņēmēji pēc savas iniciatīvas varētu izmantot ērtākai un efektīvākai sadarbības veidošanai ar VID," atzina EM.

Attiecīgi EM rosina līdz 2019.gada beigām sagatavot ziņojumu ar priekšlikumiem turpmākajiem pasākumiem tehnoloģijas atbalstam. Papildus Tieslietu ministrija aicināta izvērtēt un sniegt atzinumu par esošā juridiskā ietvara attiecināšanu uz blokķēdē reģistrētiem darījumiem un viedajiem līgumiem, un nepieciešamību veidot jaunu ietvaru Latvijā, lai tie tiktu atzīti par tiesiskiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu