Attaisnots pēc 39 gadiem cietumā. ASV nepamatoti notiesātam vīrietim izmaksās $21 miljona kompensāciju (30)

TVNET/CNN
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Pēc 39 ASV cietumā pavadītiem gadiem attaisnotais Kreigs Koulijs
Pēc 39 ASV cietumā pavadītiem gadiem attaisnotais Kreigs Koulijs Foto: AP/Scanpix

Amerikānis Kreigs Koulijs 39 gadus izcieta sodu par noziegumu, ko, kā vēlāk izrādījās, nebija pastrādājis. DNS tehboloģiju attīstība palīdzējusi atrast vairākus aizgājušo gadu desmitu noziedzniekus, bet Koulija gadījumā tās pierādīja, ka vīrietis nav vainīgs viņam piedēvētajos noziegumos. Nepamatoti notiesātajam Koulijam nu pienākas 21 miljona dolāru kompensācija, ziņo raidorganizācija CNN.

Dubultslepkavība, kurā apsūdzēja Kouliju, tika pastrādāta 1978.gada 11.novembrī. 24 gadus vecā Ronda Vihta bija izvarota un nožņaugta, bet viņas četrgadīgais dēls Donalds - nosmacēts. Noziedznieks nozieguma vietu bija atstājis tā, lai radītu iespaidu par notikušu laupīšanu.

Kaimiņi policijai stāstīja, ka ap plkst. 5.30 pamodušies no cīniņa trokšņiem. Viena kaimiņiene teica, ka esot paskatījusies laukā pa logu un redzējusi Koulija automašīnu. Koulijs - tolaik 31 gadu vecs restorāna menedžeris - ap to laiku izbeidza attiecības ar Vihtu.

Koulijam bija alibi - viņš līdz plkst.4.30 savā darbavietā svinēja ar kolēģiem, 15 minūtes pēc tam aizveda mājās draugu un devās mājās pats. Policija pārmeklēja Koulija māju un atrada tur bērnu T-kreklu un asiņainu dvieli. Policija nosprieda, ka tie saistīti ar slepkavībām.

Koulijam izvirzīja apsūdzību pirmās pakāpes slepkavībā. Tiesas prāvā policija apgalvoja, ka Vihtas mājā nekas neesot liecinājis par ielaušanos un Koulijam pašam esot bijuši vairāki savainojumi, tai skaitā nobrāzums uz dzimumlocekļa.

Koulijs noraidīja apsūdzības. Kolēģi liecināja, ka Koulijs bija kopā ar viņiem līdz pat agram rītam, savukārt Koulija advokāti pārmeta prokuratūrai manipulēšanu ar viņa savainojumu raksturu.

Pirmajā tiesā zvērinātie nespēja vienoties par vienbalsīgu lēmumu. Otrajā tiesā Kouliju atzina par vainīgu. Viņam tika piespriests mūža ieslodzījums bez priekšlaicīgas atbrīvošanas iespējas.

Policija Simivallijā, Kalifornijā, pēc vairākiem gadu desmitiem no jauna atvēra lietu. Izmeklētāji privātā laboratorijā bija atraduši "bioloģiskos paraugus", ko tiesa bija likusi iznīcināt pēc 1980.gada notiesājošā sprieduma. 

"Tika noskaidrots, ka svarīgs pierādījums, kas tika izmantots aizdomās turamā notiesāšanā, saturēja nevis viņa, bet gan citu indivīdu DNS," teikts Venturas apgabala prokurora paziņojumā.

Izmeklēšanas ietvaros no jauna tika iztaujāti liecinieki un izmantoti Koulija ģimenes un citu avotu saglabātie dokumenti. Apgabala prokurors atzina, ka mūsdienās Koulijs nebūtu ticis notiesāts.

2017.gadā Kalifornijas štata gubernators atbrīvoja Kouliju. Kalifornijas kompensāciju valde vīrietim piešķīra gandrīz divus miljonus dolāru lielu kompensāciju jeb 140 dolārus par katru no 13 9991 dienām, kad Koulijs "nelikumīgi tika turēts ieslodzījumā, izolēts no sabiedrības, darba iespējām un saviem mīļajiem".

Dažus mēnešus pēc tam Koulijs uzvarēja federāla līmeņa prāvā par viņa cilvēktiesību pārkāpšanu. Vietējā pašvaldība Koulijam maksās kompensāciju apmēram 4,9 miljonu apmērā, bet atlikušo summu sastādīs apdrošināšana un tamlīdzīgi. Kopumā Koulijs iegūs kompensāciju 21 miljona dolāru apmērā.

Koulijs pirms notiesāšanas nebija pastrādājis nevienu noziegumu. Cietumā viņš pievērsies reliģijai un izcēlies ar ļoti labu uzvedību. Ieslodzījuma laikā viņš ieguva divas augstākās izglītības un sāka maģistra studiju programmas apgūšanu.

"Veids, kādā Koulija kungs pārdzīvoja savu ilgo un netaisnīgo ieslodzījumu, ir uzteicams," rakstīja Kalifornijas gubernators.

Koulija attaisnošanā lielu lomu spēlēja viens no svarīgākajiem pierādījumiem - palags, uz kura noslepkavota tika atrasta Vihta. DNS analīzes atklāja, ka uz tā bija cita vīrieša sperma un, iespējams, siekalas. Īstais slepkava joprojām nav identificēts.

Komentāri (30)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu