Laikraksts: "Brexit" varētu atlikt līdz 2021.gadam (15)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
"Brexit". Ilustratīvs attēls
"Brexit". Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Kamēr līdz Apvienotās Karalistes oficiālajam izstāšanās datumam palicis vien mēnesis un visas puses apmierinoša vienošanās tā arī nav atrasta, Eiropas Savienības (ES) augstākās amatpersonas apsver iespēju atlikt "Brexit" līdz 2021.gadam, ziņo laikraksts "The Guardian".

Ideja uz ilgāku laiku atlikt pārrunu periodu gūst arvien lielāku atbalstu, izdevumam anonīmi pavēstīja informācijas avoti ES.

21 mēnesi ilgā pārejas perioda aizstāšana ar papildu laiku, kurā Apvienotās Karalistes un ES attiecības paliktu pašreizējā statusā, dotu iespēju atrast jaunus risinājumus strīdus jautājumiem, piemēram, par Īrijas un Ziemeļīrijas robežu.

Brisele vēlas izvairīties no īsu, dažus mēnešus garu pagarinājumu sniegšanas, lai sarunas atkal neiestrēgtu.

"Ja līderi nebūs pavisam noguruši no "Brexit" un ja ar trīs mēnešu tehnisko pagarinājumu nepietiks, es gaidītu 21 mēneša pagarinājumu," izdevumam norāda ES diplomāts. "Šāda ideja tiek apspriesta Briseles gaiteņos. [Eiropas Komisijas ģenerālsekretārs] Martins Selmairs un citi atbalsta šo ideju."

Ja briti lūgs pagarinājumu, ES apsver divas iespējas: trīs mēnešu "tehnisko" pagarinājumu, dodot laiku vienošanās apstiprināšanai Lielbritānijas parlamentā, vai arī garāku deviņu līdz 21 mēneša pagarinājumu, ja nav gaidāms, ka parlaments mainīs savu nostāju.

Dauningstrīta vēl nav lūgusi pagarinājumu, atklāja Eiropadomes prezidentam Donaldam Tuskam pietuvināts informācijas avots. 

Tomēr avoti ES politiskajās aprindās norāda, ka ES nevēlas dot Lielbritānijai vairākus trīs mēnešu pagarinājumus, jo tas neviesīs nekādu skaidrību un apgrūtinās Briseles spēju plānot nākotni.

Ierodoties uz ES un Arābu līgas samitu Ēģiptē, Austrijas kanclers Sebastians Kurcs pauda atbalstu "Brexit" atlikšanai, ņemot vērā sarunu strupceļu.

"Ja līdz marta sākumam vienošanās nebūs saņēmusi atbalstu, es uzskatu, ka tad būtu labi atlikt "Brexit", jo bezvienošanās scenārijs ir slikts ES, bet tas ir ārkārtīgi slikts Apvienotajai Karalistei," Kurcs sacīja žurnālistiem.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu