Bondars par budžetu: Politiķiem šobrīd īsti nav ko dalīt

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Valsts budžeta veidošana ir valdības atbildība, bet parlaments vērtē, vai tas ir atbilstoši izstrādāts, vaicāts par iespējām atrast finansējumu pedagogu algu palielināšanai 2019.gadā, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Mārtiņš Bondars (AP).

"Pareizi ir, ka budžetu nedala Saeimā, bet ar to atnāk valdība," uzsvēra politiķis. "Šobrīd ir saņemts budžets faktiski ar mīnusu šajā gadā. Tēriņi ir lielāki nekā paredzētie ieņēmumi," skaidroja Bondars.

Pēc viņa paustā, šobrīd politiķiem "īsti nav ko dalīt".

Tāpat Bondars cer, ka Saeima turpmāk izvairīsies no tā dēvētajām deputātu kvotām. "Ļoti ceru, ka kolēģi ir sadzirdējuši mani un arī finanšu ministru, ka tā nav pareiza prakse," uzsvēra Bondars.

Viņš piebilda, ka 2019.gada budžeta paketē būs arī 14 tā sauktie pavadošie likumprojekti. Tie ir saistīti ar ēnu ekonomikas apkarošanu, viņš atzīmēja.

Politiķis informēja, ka trešdien, 27.februārī, komisijā viesosies finanšu ministrs, lai informētu par 2019.gada budžeta virzību un pērnā gada budžeta izpildi.

Viņš cer, ka parlaments budžetu pieņems aprīļa sākumā.

Kā ziņots, Ministru kabinets 19.februārī apstiprināja Latvijas vispārējās valdības budžeta plāna projektu 2019.gadam.

Salīdzinot ar iepriekšējās - Māra Kučinska (ZZS) vadītās - valdības izstrādāto budžeta plāna projektu 2019.gadam, jaunais budžeta plāna projekts paredz lielākus budžeta izdevumus. Kučinska vadītās valdības apstiprinātais budžeta plāna projekts 2019.gada budžeta ieņēmumus plānoja 9,178 miljardu eiro apmērā, bet izdevumus - 9,205 miljardu eiro apmērā.

Kopumā 2019.gada budžeta tēriņi augs par 400 miljoniem eiro, bet papildus jau ieplānotiem 2019.gada budžeta tēriņiem 28,5 miljoni eiro tiks novirzīti atsevišķiem prioritārajiem pasākumiem.

Tāpat vēstīts, ka pedagogi solījuši pulcēties protesta akcijā, ja līdz marta sākumam 2019.gada budžetā nebūs rasti līdzekļi, lai pildītu pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafiku.

Tikmēr premjers Krišjānis Kariņš (JV) uzsvēris, ka pedagogu atalgojuma pieaugumu plānots risināt 2020.gada budžetā. Saistībā ar agrāk Saeimas pieņemtajiem lēmumiem, kas attiecas uz "vēl lielākiem algas paaugstinājumiem pedagogiem", šis process attieksies uz 2020.gada budžetu, "kad sāksim veidot savu politiku, nevis tehniski pieņemt budžetu", iepriekš žurnālistiem skaidroja Kariņš.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu