"Lielajā dzintarā" izskanējis itāļu tenora Marko Bīslija koncerts

Foto
TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nedēļas nogalē, 23. februārī, Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars” ar savu vienīgo koncertu Latvijā uzstājās pasaulslavenais baroka mūzikas interprets, fenomenālas balss īpašnieks, itālis Marko Bīslijs (Marco Beasley). Izpelnoties atkārtotas stāvovācijas, koncertsērijas “Pasaule Lielajā dzintarā” ietvaros viņš klausītājus aizveda muzikālā ceļojumā uz Itālijas dienvidiem, izdziedot aizkustinošās Itālijas agrīnā baroka dziesmas.

Kopā ar tenoru klausītājus ceļojumā veda Stefano Roko (Stefano Rocco) un Fabio Akurso (Fabio Accurso) senlaicīgi meistarīgās stīgskaņas. Lautu un ģitāru papildināja Leonardo Masa (Leonardo Massa) garkakla lauta un Vito Delorenci Lorenci (Vito De Lorenzi) tamburīni – Neapoles tautas instrumenti. Koncertu ar kaislīgām dienvidu dejām inkrustēja beļģu dejotāja Līzelote Folkerte (Lieselotte Volckaert).

Savā “Itālijas dienvidu dziesmu” programmā Bīslijs kopā ar ansambli devās pa pēdām Itālijas brīvajam garam – dabai, leģendām, rituāliem un seno dzejnieku vārdiem. 17. gadsimta dziesmās viņš atspoguļoja laiku, kad Eiropas vēsturē veidojās jauns muzikālās domāšanas veids, kura šūpulis ir Bīslija dzimtene – Itālija. 

Foto: Valters Pelns

Marko Bīslijs ir dziedātājs, aktieris un literāts, kurš dzimis Dienviditālijā un padziļināti studējis, un izkopis senās mūzikas stilistikas smalkos pagriezienus. Pēc renesanses mūzikas studijām Boloņas universitātē (Itālijā) viņš strauji sāka spožu koncertu karjeru, nonākot pasaules prestižākajās koncertzālēs – Mozarteum Salzburg Austrijā, Concertgebouw Amsterdamā, Accademia Nazionale di Santa Cecilia Romā, Lincoln Center Ņujorkā un citviet pasaulē. Viņa pētījumi vokālās mūzikas radīšanā un dziedāto tekstu skaidrība ir nesusi Bīslijam aizvien plašāku slavu. Holandes Teātra un koncertzāļu asociācija 2009. gadā talantīgo mākslinieku nominēja kā gada labāko izpildītāju. Bīslijs lepojas arī ar plašu diskogrāfiju. Lielākā daļa no viņa ierakstiem radīti kopā ar ansambli Accordone, bet 2014. viņš atstāja grupu, lai sāktu vēl personīgāku un patstāvīgāku muzikālo ceļu. 

Foto: Valters Pelns

Koncertu ar Liepājas pašvaldības, Valsts kultūrkapitāla fonda un Itālijas Republikas vēstniecības Latvijā atbalstu rīkoja SIA “Lielais Dzintars”. Turpmāk sērijā “Pasaule Lielajā dzintarā” Liepājas koncertzālē gaidāms koncerts “Irāņu mūzikas leģenda Saeids Šanbehzade” 27. aprīlī un koncerts “Japāņu superzvaigzne. Džeza pianiste Hiromi” 6. oktobrī. 

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu