Veselības noslēpums - Vidusjūras diēta? Desmit veselīgākās pasaules valstis

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Makaronu salāti
Makaronu salāti Foto: 123rf.com

Biznesa raidorganizācija "Bloomberg" laidusi klajā savu jaunāko apkopojumu par veselīgākajām valstīm pasaulē. Šogad pirmajā desmitniekā sešas vietas aizņem Eiropas valstis. Pirmās divas vietas aizņem Vidusjūras krastos esošās Spānija un Itālija, kas varētu nozīmēt, ka veselīga mūža noslēpums slēpjas tā dēvētajā Vidusjūras diētā un labos laika apstākļos.

Iepriekšējā 2017.gadā publicētajā pētījumā Spānija ieņēma sesto vietu.

Tops balstīts uz tādiem rādītājiem kā dzīves ilgums, bet punkti noņemti valstīm, kurās ir daudz smēķētāju vai cilvēku ar lieko svaru. Vērā ņemti arī vides faktori, piemēram, tīra ūdens pieejamība.

"Bloomberg" portālā pieejamā informācija liecina, ka Latvija nav iekļuvusi starp pirmajām 45 veselīgākajām valstīm pasaulē. No Baltijas valstīm tur iekļuvusi vien Igaunija, kas ieņem 32. vietu.

Desmit veselīgākās pasaules valstis

1. Spānija

Spānijā ir visaugstākais paredzamais mūža ilgums visā Eiropas Savienībā (ES), bet pasaules mērogā atpaliek tikai no Japānas un Šveices. Taču prognozes liecina, ka Spānija līdz 2040.gada izvirzīsies globālajās līderpozīcijās, vidējam prognozētajam mūža ilgumam sasniedzot 86 gadus.

Pēdējā desmitgadē Spānijā novērota sirds un asinsvadu slimnieku skaitu samazināšanās, kā arī sarucis no vēža mirušo cilvēku skaits. Pētījuma autori arī uzteikuši valsts veselības aprūpes sistēmu, kas efektīvi palīdz cilvēkiem no bērna kājas līdz pat sirmam vecumam.

2. Itālija

Pētnieki norāda, ka Spānija un Itālija pie pasaules veselīgāko valstu titula vismaz daļēji tikušas, pateicoties tā dēvētajai Vidusjūras diētai, kas papildināta ar olīveļļu un riekstiem. Cilvēkiem, kas ievēro šādu ēšanas režīmu, ir mazāks sirds un asinsvadu slimību risks nekā tiem, kas pieturas pie diētas ar samazinātu tauku saturu.

3. Islande

Lai arī Islande ir nomaļa salu valsts ar nieka 357 000 iedzīvotāju, tā daudzējādā ziņā var mēroties spēkiem ar daudz lielākām valstīm. Viens no Islandes trumpjiem ir valsts veselības aprūpes sistēma. Islande veselīgāko pasaules valstu sarakstā nokritusi par vienu vietu, salīdzinot ar iepriekšējo 2017.gada apkopojumu.

4. Japāna

Japāna ir veselīgākā Āzijas valsts "Bloomberg" pirmajā desmitniekā, atņemot šo titulu līdzšinējai favorītei Singapūrai. Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, Japāna pakāpusies par trim vietām.

Japānā iecienītas treknas zivis un rīsi. Tur ir viens no augstākajiem mūža ilgumiem pasaulē, taču sabiedrības novecošanās valstij ir aktuāla sociālā problēma.

5. Šveice

Ar skaistu dabu apveltītā Šveice izceļas ar aktīviem, sportiskiem iedzīvotājiem, kā arī augļiem un graudaugiem bagātinātu diētu. Tomēr, salīdzinot ar iepriekšējo topu, Šveice nokritusies par divām vietām.

6. Zviedrija

Zviedrijā ir pārdomāta valsts apmaksāta veselības aprūpes sistēma, kam ik gadu tiek novirzīta prāva summa - apmēram 12% no IKP. Tas ir augstākais rādītājs visā pasaulē.

Zviedrija pakāpusies par divām vietām, salīdzinot ar iepriekšējo pētījumu.

7. Austrālija

Saulainā Austrālija veselīgāko pasaules valstu sarakstā nokritusies par divām vietām salīdzinājumā ar iepriekšējo tā publicēšanas reizi. Austrālieši ir aizrautīgi sportisti un labprāt dodas pārgājienos valsts plašajos dabas parkos un neskartajās takās.

8. Singapūra

Nelielā Dienvidaustrumāzijas pilsētvalsts ieņem astoto vietu pasaules veselīgāko valstu topā. Iepriekšējā sarakstā tā bija veselīgākā Āzijas valsts topā, bet šogad līderpozīciju atdevusi Japānai.

Singapūrā ir viens no augstākajiem paredzamā mūža ilguma rādītājiem reģioniem, kā arī augstu novērtēta veselības aprūpes sistēma.

9. Norvēģija

Pirmajā desmitniekā iekļuvusi vēl viena Skandināvijas valsts - Norvēģija. 

2015.gada dati liecina, ka Norvēģijā ir vairāk medmāsu un vecmāšu uz vienu iedzīvotāju, nekā jebkur citur Eiropā. Tomēr Norvēģijas reitingu iedragājis fakts, ka tur ir Ziemeļvalstīs augstākie narkotiku pārdozēšanas un pašnāvību rādītāji vecuma grupā līdz 49 gadiem, norāda portāls "Business Insider".

10. Izraēla

Pasaules veselīgāko valstu pirmo desmitnieku noslēdz Izraēla, kas nokritusies par vienu vietu, salīdzinot ar iepriekšējo topa publicēšanas reizi. Izraēlieši veselīgi ēd un ilgi dzīvo - paredzamais mūža ilgums tur ir 82,9 gadi, liecina Pasaules Veselības organizācijas (PVO) dati.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu