Rinkēvičs uzver nepieciešamību veicināt sadarbību starp ES un Arābu valstu līgu (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs
Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Foto: Edijs Pālens / LETA

Nepieciešams veicināt sadarbību starp Eiropas Savienību (ES) un Arābu valstu līgu, lai veiksmīgi cīnītos ar vairākiem izaicinājumiem, pārstāvot Latviju pirmajā ES un Arābu valstu līgas samitā Šarm eš Šeihā, sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Kā aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM), pēc ministra domām, mūsdienās jāsaskaras ar tādiem globāliem izaicinājumiem kā klimata pārmaiņas, nekontrolēta migrācija, cilvēktiesību pārkāpumi, nevienlīdzīga pieeja ilgtspējīgai attīstībai, radikalizācija un vardarbīgais ekstrēmisms, un ar šiem izaicinājumiem valstis nevar cīnīties vienas, tāpēc tas jādara kopā.

Sanāksmes laikā ministrs arī norādīja, ka ES ir patiesa interese nodrošināt stabilu, ilgtspējīgu un drošu kaimiņu reģionu. "Jo spēcīgāki būs mūsu kaimiņi, jo stiprāki būsim paši. Ievērojot šo principu, ES atbalsta iniciatīvas stabilitātes, noturības un labklājības veicināšanai tās kaimiņu reģionā," pauda Rinkēvičs.

Ministrs uzrunā pievērsa īpašu uzmanību situācijai Austrumu partnerības valstīs. "Pārāk bieži ir pieļauti starptautisko normu pārkāpumi. Ja teritoriālās integritātes un suverenitātes principi, kurus tik bieži lieto publiskajā retorikā, tiktu ievēroti Ukrainā, nebūtu iespējama situācija, kad daļu Ukrainas teritorijas nelegāli anektējis tās lielākais kaimiņš un starptautiskajiem vidutājiem jau piecus gadus nākas veltīt milzu pūles, lai novērotu ugunspārtraukšanas ievērošanu Ukrainas austrumos," skaidroja politiķis.

Vienlaikus Rinkēvičs ar prieku atzina, ka desmit gados kopš Austrumu partnerības politikas uzsākšanas ir sasniegts ļoti daudz. "Ar Austrumu partnerības politikas palīdzību ES ir izdevies padziļināt attiecības ar visambiciozākajām partnervalstīm - Gruziju, Ukrainu un Moldovu, tanī pašā laikā izveidojot individuālas sadarbības platformas ar Armēniju, Azerbaidžānu un Baltkrieviju. Ar partnervalstīm ir noslēgti Asociācijas nolīgumi, izveidotas padziļinātās un visaptverošās brīvās tirdzniecības zonas un īstenota vīzu režīma liberalizācija," pauda ministrs.

ĀM norādīja, ka Arābu valstu līga apvieno 22 pasaules valstis Ziemeļāfrikā, Austrumāfrikā un Tuvajos Austrumos. Sanāksmē piedalīsies 28 Eiropas un 22 arābu valstu ministri, valstu un valdību vadītāji.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu