Māmiņas stāsts: Liepājas slimnīcā bērnam atsaka plaušu rentgenu, jo “rentgens nav klepus zāles” (12)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raudošs bērns. Ilustratīvs attēls
Raudošs bērns. Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

“Nomocījušos, noraudājušos viengadnieku vedām uz slimnīcas uzņemšanu, kur BEIDZOT uztaisīja rentgenu un ... plaušas neizskatās labi.” Liepājnieces Elīnas stāsts par to, ko ģimenei nācās pārdzīvot, kamēr mazajai meitiņai turpināja kāpt temperatūra, līdz tika noteikta diagnoze un sākta ārstēšana, Facebook platformā izraisīja plašu sabiedrības rezonansi. Liepājas reģionālajā slimnīcā, kas figurē stāstā, saka, ka mammas satraukums ir saprotams, bet nav pamata neuzticēties pieredzējušam slimnīcas bērnu ārstam.

Elīna raksta, ka viņas gadu vecajai meitai sākumā parādījās klepus, pēc tam iesnas un temperatūra pakāpās līdz 37,5 grādiem. Pediatre trokšņus nedzirdēja, izrakstīja klepus sīrupu, deguna pilienus un antibiotikas, lai process neietu tālāk uz plaušām. Bērns lietoja medikamentus, bet ķermeņa temperatūra pakāpās līdz 39,4 grādiem. Pediatre ieteica braukt uz slimnīcu un uztaisīt rentgenu, raksta sieviete.

“Divas stundas gaidījām uzņemšanā, līdz atnāca ar dzīvi neapmierināta daktere un savā stilā man lika sajusties tā, it kā es pati fantazētu simptomus un sarunu ar pediatri. Nokancelēja antibiotikas, klepus sīrupu un vienus no deguna pilieniem." 

Analīzes esot labas, neredzot jēgu taisīt rentgenu - viss esot no puņķiem, lai tikai pilinām efedrīnu un pūšam “Faringo”, vēl varot lietot tavegilu.

Kad Elīna ar bērnu atgriezās mājās, temperatūra jau atkal pārsniedza 39 grādus. Naktī nokritās, pēc tam atkal pakāpās. Bērns klepoja un smagi elpoja. Vakarā sieviete televīzijā raidījumā “Bez Tabu” ieraudzīja sižetu par jaunu vīrieti, kurš slimnīcā nomira, jo viņam savlaicīgi nesaklausīja krūtīs trokšņus un neuztaisīja rentgenu. Elīnu pārņēma stress, un viņa saprata, ka jārīkojas. Ģimenes ārsts ir Aizputē, tāpēc norīkojums uzreiz nebija pieejams.

Sievietei ieteica mazāk skatīties televizoru, kad viņa ieminējās par savām bažām.

Sieviete bija dzirdējusi, ka Jaunliepājas Veselības aprūpes centrā rentgenu var uztaisīt bez nosūtījuma, tāpēc viņa ar mazuli devās uz turieni. Riņķa dancis turpinājās.

“Mums teica, ka jābrauc uz slimnīcu un bargi jāpieprasa rentgens un ārstēšana. Tad nu atkal nomocījušos, noraudājušos viengadnieku vedām uz slimnīcas uzņemšanu, kur BEIDZOT uztaisīja rentgenu, un jā, te tavu brīnumu, plaušas neizskatās labi...” Elīna raksta, ka esot slimnīcā jau vairākas dienas. “Trīs reizes dienā liek sistēmu un inhalācijas elpošanai. Beidzot nav temperatūras un, ja neskaita, ka bērns ik pa brīdim ir nobesījies un nelaimīgs, jūtas jau daudzmaz labi. Tad nu es sēžu un domāju, kas notiek...”

Sieviete raksta, ka nesaprot, kāpēc ir tik grūti izdarīt lietas līdz galam, pārbaudīt visu iespējamo, lai izslēgtu variantus, nevis paļauties uz “kā parasti”.

"Kāpēc jāriskē ar bērna veselību? Palātas pustukšas.”

Pēc dažām dienām mamma saņēma ārsta slēdzienu: abpusēja pneimonija! "Tas pierāda,ka mēdz būt gadījumi, kad ir pneimonija, lai gan trokšņi nav dzirdami un analīzes saslimšanu neuzrāda. Ceru,ka ne tikai citām mammām, bet arī kādam ārstam šī negatīvā pieredze liks aizdomāties, ka var būt visādi,"raksta Elīna.

Liepājas reģionālās slimnīcas pārstāve Indra Grase skaidro, ka gadu vecam bērnam tāpat vien, tāpēc, ka mamma vēlas, rentgena izmeklējumu nenosaka, jo aparatūras starojums var atstāt ietekmi uz veselību. Ņemot vērā, ka bērnu uzņemšanā izmeklēja pieredzējis, sertificēts bērnu ārsts, nav pamata neuzticēties tā viedoklim.

“Rentgens - tas nav klepus sīrups, bez pamata rentgenu netaisa.” Grase piemetina, ka māmiņas satraukums ir saprotams.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu