Irānas ārlietu ministrs paziņo par demisiju, prezidents to nepieņem (1)

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Irānas ārlietu ministrs Mohammads Džavads Zarifs
Irānas ārlietu ministrs Mohammads Džavads Zarifs Foto: AP/Scanpix

Irānas ārlietu ministrs Mohammads Džavads Zarifs pirmdienas vakarā negaidīti paziņoja par atkāpšanos no amata apstākļos, kad ar viņa līdzdalību panāktā kodolvienošanās ir uz sabrukuma sliekšņa pēc ASV izstāšanās no tās.

Irānas prezidenta Hasana Ruhani birojs apstiprināja ziņu par ārlietu ministra atlūgumu, bet sacīja, ka prezidents to nepieņems.

Zarifs ir drosmīgi veicis savu darbu un turpinās to darīt, savā "Instagram" lapā paziņoja prezidenta birojs. "Zarifs nebūs viens, un mēs (valdība) visi viņu atbalstīsim," teikts šajā paziņojumā.

Pieredzējušais diplomāts paziņoja par savu demisiju sociālajā tīklā "Instagram", vispirms lūdzot "piedošanu" par savu "nespēju turpināt amata pienākumu pildīšanu". Paziņojumam bija pievienots islāma pravieša Muhameda meitas Fatimas attēls, jo pirmdien tika atzīmēta viņas piedzimšana.

Ārlietu ministrijas preses sekretārs Abass Musavi valsts ziņu aģentūrai IRNA apstiprināja, ka Zarifs ir paziņojis par demisiju, bet neminēja tās iemeslu.

Zarifs svētdien Teherānā teiktā runā kritizēja Irānas konservatīvos politiķus, sakot: "Mēs nevaram slēpties aiz imperiālisma sazvērestības un to vainot mūsu pašu nespējā."

"Neatkarība nenozīmē izolāciju no pasaules," sacīja Zarifs.

Zarifa atkāpšanās nozīmē, ka relatīvi mērenais Irānas prezidents Hasans Ruhani paliek bez viena no galvenajiem sabiedrotajiem centienos virzīt valsti uz tālākām sarunām ar Rietumiem.

Zarifs, kurš ir bagātas ģimenes atvase un izglītojies ASV, panāca Irānas vienošanos ar ASV, Lielbritāniju, Franciju, Vāciju, Ķīnu un Krieviju. Saskaņā ar šo vienošanos Irāna apsolīja ierobežot urāna bagātināšanu apmaiņā pret valstij noteikto ekonomisko sankciju atcelšanu.

ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija pērnā gada maijā izstājās no Irānas un pasaules lielvaru kodolvienošanās un pakāpeniski sāka atjaunot sankcijas pret Irānu.

Zarifs bija Irānas vēstnieks ANO no 2002. līdz 2007.gadam – gan prezidenta reformatora Mohammada Hatami laikā, gan konservatīvā prezidenta Mahmuda Ahmadinedžada laikā.

Ahmadinedžads toreiz mēģināja atcelt Zarifu no vēstnieka amata, bet Irānas augstākais vadītājs ajatolla Ali Hameneji iejaucās, lai paturētu viņu amatā uz vēl diviem gadiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu