Kubieši referendumā atbalsta jauno konstitūciju (1)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Kubieši referendumā atbalsta jauno konstitūciju
Kubieši referendumā atbalsta jauno konstitūciju Foto: EPA/Scanpix

Svētdien notikušajā referendumā par Kubas jauno konstitūciju, kas paredz zināmu ekonomikas liberalizāciju, taču saglabā vienpartijas sistēmu, vēlētāji pārliecinoši atbalstījuši jauno pamatlikumu.

Pie balsošanas urnām devušies 7,8 miljoni no astoņus miljonus liela balsstiesīgo kubiešu kopskaita, un 6,8 miljoni jeb 86% vēlētāju atbalstījuši jauno konstitūciju. Pret to balsojuši 766 400 jeb 9% vēlētāju.

Jaunā konstitūcija ievieš nopietnas izmaiņas vecajā pamatlikumā, kas tika pieņemts Aukstā kara ziedu laikos, jo tajā pirmo reizi komunistiskās Kubas vēsturē tiek atzīts privātīpašums, kā arī ārvalstu investīciju un interneta loma.

Lai gan tiek saglabāta centralizētā ekonomikas plānošana, jaunais pamatlikums nosaka prezidenta pilnvaru termiņa ierobežojumus, ievieš premjerministra amatu un paredz pašvaldību reformu.

Jaunajā konstitūcijā iekļauti arī svarīgi tiesību principi, piemēram, tiesības uz advokātu aizturēšanas gadījumā, kā arī "habeas corpus" princips, kas nosaka, ka personu nevar turēt apcietinājumā bez iepriekšēja tiesas lēmuma.

Tomēr jaunā konstitūcija saglabā komunismu kā oficiālo valsts ideoloģiju un līdz šim pastāvējušo vienpartijas sistēmu.

Pašreizējā konstitūcija tika apstiprināta 1976.gadā, kad par to nobalsoja 97,7% no 5,6 miljoniem reģistrēto vēlētāju. Toreiz pret komunistisko konstitūciju balsoja tikai 54 000 kubiešu.

1976.gada konstitūcija tikusi grozīta 1992. un 2002. gadā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu