No efekta par defektu: 6 aromātisko eļļu lietošanas kļūdas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Aromātiskās eļļas ir lielisks rīks, kā manāmi uzlabot mājokļa aromātu, kā arī var kalpot kā līdzeklis garastāvokļa uzlabošanai un terapijai. Tāpat aromātiskās eļļas var noderēt dažādu mazgāšanas produktu gatavošanā, kā, piemēram, sodas, ūdens un piparmētru eļļas mikstūra vannasistabas tīrīšanai. 

Tomēr arī ar šķietami nekaitīgajām aromātiskajām eļļām var nošaut greizi. Lūk, no kā būtu jāizvairās, lietojot eļļas.

Neatšķaidītu, koncentrētu eļļu lietošana uz ādas

Aromātiskās eļļas jau pēc definīcijas ir ļoti koncentrēts šķidrums, kas nozīmē, ka vienā eļļas pilienā ir izteikta un ilgi negaistoša smarža. Dažas eļļas koncentrētā veidā ir bīstamas ādai vai pat ādas mēbelēm. Tāpēc, ja vēlies kādas eļļas izmantot sadzīvē, tās nepieciešams atšķaidīt. Izmantošanai uz ādas ēteriskās eļļas atšķaidi ar eļļas bāzi, piemēram, kokosriekstu vai jojobas eļļu.

Foto: Unsplash

Sintētisko un dabisko eļļu jaukšana

Ne visas eļļas ir identiskas un to sastāvs – veselīgs. Veikalos ir pieejamas gan dabīgas aromātiskās eļļas, gan sintētiskās, kas nemaz nebūs tik vērtīgas. Dabiskās eļļas ir destilētas, izspiestas vai citādi iegūtas no augiem vai citiem dabas materiāliem. Savukārt sintētiskās eļļas ir spēcīga mākslīgā smaržviela, kas sajaukta ar kādu bāzes eļļu. Lai tās nejauktu, rūpīgi apskati veikala piedāvājumu un aplūko eļļu sastāvu.

Konkrētu eļļu izmantošana uz ādas

Katrai eļļai ir cita iedarbība, un ar tām dažos gadījumos var dziedēt ādas slimības, piemēram, izmantot pret blaugznām, psoriāzi, apdegumiem vai pat pūtītēm. Tomēr, pirms liec kādu eļļu uz ādas, pameklē informāciju, kādos gadījumos tās drīkst izmantot. Visbiežāk pieļautā kļūda ir citronu eļļa – tā ir ārkārtīgi kodīga un var nodarīt nopietnu kaitējumu ādai. Šīs eļļas ir fototoksiskas, kas nozīmē, ka pastiprināti absorbē UV starus, kas savukārt rada hiperpigmentāciju, ādas šūnu izmaiņas un veicina ādas vēža attīstīšanās risku. Tāpat uzmanies no tējas koka eļļas izmantošanas pūtīšu gadījumos – tā patiesi palīdz pūtīšu dziedēšanā, bet, ilgi lietota, iedarbojas uz dziļākiem ādas slāņiem un traucē dzīšanu.

Foto: Unsplash

Eļļas kā līdzeklis pret smakām, kuras jālikvidē profesionāli

Lai gan mājokļa aromāta uzlabošanai eļļas ir lieliska alternatīva sintētiskajiem aromatizētājiem, piemēram, gaisa atsvaidzinātājiem, tomēr ne pret visām smakām aromātiskās eļļas būs pirmā palīdzība. Ja pie smakām ir vainīgas caurules vai vecs tualetes pods, eļļas būs tikai īslaicīgs risinājums, pilnībā no smakām izdodies atbrīvoties tikai tad, kad savedīsi kārtībā tehniskās lietas. Tas pats attiecas uz notekcaurulēm un ledusskapi – tiec galā ar cēloni, piemēram, pelējumu.

Aromāti kā alternatīva tehnikas apkopei

Daži pilieni citronu eļļas trauku mašīnā nodrošinās perfekti spīdošus traukus un patīkamu aromātu, tomēr arī šis risinājums ir īslaicīgs. Pat ja trauku mašīna darbojas nevainojami un trauku tīrības līmenis ir izcils, tas nenozīmē, ka trauku mašīnai nav nepieciešama apkope vismaz reizi divos vai trijos mēnešos. Tas pats attiecas arī uz veļas mašīnu – aromātiskās eļļas lieliski noderēs apģērba atsvaidzināšanai, taču periodiski šai ierīcei ir nepieciešama apkope.

Foto: Unsplash

Uzturi eļļu difūzeri darba kārtībā

Visbeidzot – šobrīd ārkārtīgi populārs līdzeklis mājas aromāta uzlabošanai ir eļļu difūzeri. Tie rada patīkamu aromātu un kalpo kā atraktīvi mājas dekori. Tomēr arī šīs ierīces ir nepieciešams regulāri attīrīt – tas paildzinās ierīces kalpošanas ilgumu un neļaus eļļu smaržām sajaukties. Turklāt eļļas difūzeriem tiek izmantots ūdens, kurā, ilgstoši to nemainot, var vairoties baktērijas, kas savukārt var būt kādu slimību vai alerģisku reakciju cēlonis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu