Arhitektūras pasaule jūk prātā: Ķīnā top horizontāls debesskrāpis (2)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no YouTube video

Pasaules metropolēs ir neskaitāmi daudz gan mūsdienu, gan sendienu arhitektūras brīnumu, kas teju vai lauž fizikas likumus un pārsteidz ar  savdabīgo dizainu. Šoreiz Ķīnā arhitekti ir radījuši jau kārtējo mūsdienu arhitektūras, būvniecības un inženierijas brīnumu – astoņu debesskrāpju kompleksu, no kurām četras ēkas balsta garenisku tiltu jeb, kā paši arhitekti to dēvē, horizontālo debesskrāpi.

Savdabīgā augstceltņu struktūra atradīsies Ķīnas pilsētā Čuncjinā. Tā būs vesela stikla debesskrāpju pilsētas struktūra viena kvadrātkilometra platībā ar astoņām augstceltnēm un 250 metru garu gaisa tiltu, kuru dēvē par Kristālu jeb The Crystal. Pēc arhitektu teiktā, tas būs augstākais gaisa tilts pasaulē un pirmais, kas savstarpēji apvienos tik daudz ēku. Pašas ēkas atrašanās vieta ir īpaši izvēlēta – debesskrāpju kompleksu cels krastā, kur saplūst Djalinas un Jandzi upe. Tas nozīmē, ka uz ēku kompleksu varēs nokļūt vai nu ar kuģīti no pretējā krasta, vai arī no sauszemes puses. Divi debesskrāpji būs 350 metrus augsti, bet seši pārējie stiepsies 250 metru augstumā. Ēku arhitekts Mošē Safadī atklāj, ka savdabīgajam debesskrāpju kompleksam par iedvesmu ir kalpojuši senie ķīniešu kuģu zīmējumi – Čuncjina savulaik ir bijusi tranzītpilsēta, un to simbolizēs arī šīs milzu celtnes.

Foto: Ekrānšāviņš no YouTube video

Jau februāra beigās pabeigta pirmā būvniecības kārta un sākta iekštelpu iekārtošana un pat koku stādīšana uz milzu gaisa tilta. Ēkas pirmajos piecos stāvos atradīsies tirdzniecības centrs ar 450 veikaliem, kinoteātri un milzīgu pārtikas lielveikalu. Savukārt augšējos stāvos - biroju telpas, dzīvokļi, bet viena no ēkām tiks pielāgota viesnīcas vajadzībām. Savukārt Kristālā jeb horizontālajā debesskrāpī būs iespaidīgs peldbaseins ar skatu uz pilsētu, restorāns un atpūtas telpas.  

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu