Nigērijas prezidentu ievēl uz otro termiņu; pretinieks noraida vēlēšanu rezultātus (3)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Muhamadu Buhari un Atiku Abubakars
Muhamadu Buhari un Atiku Abubakars Foto: AFP/SCANPIX

Nigērijā sestdien notikušajās prezidenta vēlēšanās ir uzvarējis pašreizējais prezidents Muhammadu Buhari, kurš pārvēlēts uz otru pilnvaru termiņu, liecina trešdien apkopotie vēlēšanu rezultāti. Tomēr opozīcijas kandidāts Atiku Abubakars noraidījis rezultātus. 

Abubakars tviterī paziņoja, ka daudzos štatos vēlēšanu procesā bija novērojamas pretlikumības, kas bija skaidri redzamas un tikušas iepriekš izplānotas, tādēļ vēlēšanu rezultāti ir noraidāmi.

"Rezultātā es tādēļ noraidu 2019.gada 23.februārī notikušo vēlēšanu rezultātus un apstrīdēšu tos tiesā," pavēstīja Abubakars, kurš pārstāv opozīcijā esošo Tautas demokrātisko partiju (PDP).

Neatkarīgā nacionālā vēlēšanu komisija (INEC) pasludinājusi Buhari par uzvarētāju ar 15,1 miljonu balsu. Abubakars ieguvis 11,2 miljonus balsu.

Buhari bija valdošā Vispārējā progresīvā kongresa (APC) kandidāts.

Prezidenta un parlamenta vēlēšanas sākotnēji bija paredzēts rīkot 16.februārī, bet dažas stundas pirms to sākuma vēlēšanas negaidīti tika atliktas par vienu nedēļu.

Lai gan Āfrikas Savienības novērotāji atzina, ka vēlēšanas sestdien noritējušas "mierīgi", šī organizācija atzīmēja, ka ir ziņots par atsevišķiem vardarbības gadījumiem un vēlēšanu materiālu iznīcināšanu.

Pilsoniskās sabiedrības organizāciju koalīcija "Situation Room" paziņoja, ka vēlēšanu dienā Nigērijā tika nogalināti vismaz 39 cilvēki, bet kopš vēlēšanu kampaņas sākuma oktobrī ar vēlēšanām saistīti incidenti prasījuši 260 cilvēku dzīvības.

Drošības spēku amatpersonas apstiprināja, ka islāmistu teroristu grupējums "Boko Haram" sarīkojis divus uzbrukumus divos ziemeļaustrumu štatos, mēģinot izjaukt vēlēšanas, bet šajos uzbrukumos neviens nav nogalināts.

Šīs prezidenta vēlēšanas bija pirmā reize, kad abi vadošie kandidāti bija musulmaņi, kas nākuši no valsts ziemeļdaļas un pārstāv fulani tautu.

Nigērijā tradicionāli prezidenta vēlēšanām piemitis reliģiozs aspekts, jo vairums APC atbalstītāju nāk no pamatā musulmaņu apdzīvotajiem ziemeļiem, bet PDP elektorālā bāze ir pamatā kristiešu apdzīvotajos dienvidos.

Tomēr bez kopīgās reliģiskās un etniskās piederības, Buhari un Abubakaram ir maz kā kopīga.

76 gadus vecais Buhari, kas nācis no Kacinas štata, ir dziļi reliģiozs un konservatīvs musulmanis, kamēr Adamavas štatā dzimušais Abubakars ir liberālis, kurš izpelnījies atzinību par spēju vienot nigēriešus neatkarīgi no to etniskās un reliģiskās piederības.

Buhari, kas militārās pārvaldes laikā no 1983. līdz 1985.gadam arī ieņēma valsts galvas amatu, pazīstams kā disciplinēts, taupīgs, godīgs un nepiekukuļojams politiķis, kas Nigērijas politikā ir reti sastopama parādība.

Askētiskais atvaļinātais ģenerālis 2015.gada prezidenta vēlēšanās guva uzvaru, solot izskaust korupciju gan politikā, gan naftas rūpniecībā.

Buhari arī solīja likvidēt islāma ekstrēmistu grupējumu "Boko Haram", kas kopš 2009.gada noslepkavojis tūkstošiem cilvēku.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu