Kopš sezonas sākuma gripa prasījusi 52 cilvēku dzīvības

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Reuters/ScanPix

Kopš sezonas sākuma gripa prasījusi 52 cilvēku dzīvības, bet aizvadītajā nedēļā šīs slimības dēļ bojā gājuši četri cilvēki, liecina Slimību profilakses un kontroles centra monitoringa (SPKC) dati.

Gandrīz visiem pacientiem bija viena vai vairākas hroniskās saslimšanas. Pret gripu šajā sezonā nebija vakcinēti 44 pacienti, bet astoņu mirušo vakcinācijas statuss nav zināms. Šajā gripas sezonā mirušo vidējais vecums ir 65 gadi, tomēr gripa prasījusi arī četru četrdesmitgadnieku dzīvības.

Iepriekšējā gripas sezonā šī infekcija dzīvību laupīja 91 cilvēkam, bet vēl gadu iepriekš - 75 cilvēkiem.

Pagājušajā nedēļā Latvijā gripas intensitāte turpināja samazināties līdz vidēji reģistrētiem 217,4 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotājiem, kas ir par 19,3% mazāk nekā vēl pirms nedēļas. Tomēr Latvijā joprojām reģistrēta plaša gripas izplatība.

SPKC dati liecina, ka visās monitoringā iekļautajās teritorijās, izņemot Jēkabpili un Jūrmalu, gripas intensitāte bijusi augstāka par 100 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotājiem. Visaugstākā gripas intensitāte reģistrēta Rēzeknē, Liepājā un Gulbenes novadā.

Augstākā saslimstība ar gripu joprojām reģistrēta bērniem līdz četru gadu vecumam - 513,7 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem, kā arī piecu līdz 14 gadu vecumam - 418 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem. Salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, saslimstība palielinājusies tieši bērniem līdz 14 gadu vecumam.

Salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu nedaudz samazinājies stacionēto gripas pacientu skaits, kā arī slimnīcā nokļuvušo pacientu skaits ar gripas izraisītu pneimoniju. Aizvadītajā nedēļā kopumā stacionēti 207 pacienti ar aizdomām par gripas infekciju, tostarp 36,8% jeb 76 gadījumos pacientam bija gripas izraisīta pneimonija.

Vispārējo izglītības iestāžu apmeklējums pagājušajā nedēļā palielinājies un bija 89,9%, bet pirmskolas apmeklējuši 77,8% audzēkņu, liecina SPKC dati.

Kā ziņots, 15.janvārī Latvijā tika izsludināta gripas epidēmija.

Kā norāda SPKC, vissmagāk ar gripu slimo gados vecāki un cilvēki ar hroniskām saslimšanām - sirds un asinsvadu, plaušu un nieru hroniskām slimībām, cukura diabētu, onkoloģijas slimnieki, pacienti ar hroniskām infekcijām un cilvēki, kuriem ir novājināta imunitāte. Gripa ir īpaši bīstama maziem bērniem un grūtniecēm.

Vislabākā aizsardzība pret gripu un gripas izraisītām komplikācijām ir ikgadējā vakcinācija, uzsver speciālisti. Ņemot vērā, ka imunitāte izveidojas 14 dienu laikā pēc vakcinācijas un gripas izplatība parasti ilgst vairākus mēnešus - līdz pat maija beigām, vakcinēties pret gripu nav par vēlu arī epidēmijas laikā, uzsver SPKC speciālisti, piebilstot, ka arī veselības aprūpes darbiniekiem ieteicams būt vakcinētiem, lai aizsargātu savus pacientus un sevi.

SPKC epidemiologi atgādina - lai novērstu vīrusu izplatīšanos, ja cilvēkam ir gripa vai gripai līdzīga saslimšana, šķaudot vai klepojot jāizmanto salvetes un pēc tam jānomazgā rokas. Epidemiologi aicina saslimšanas gadījumā palikt mājās un sazināties ar savu ģimenes ārstu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu