Radioaktīva vīrieša atliekas izplata radiāciju pa visu kremācijas kambari (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Kremācijas krāsns
Kremācijas krāsns Foto: RIA Novosti/Scanpix

Kādam 69 gadus vecam vīrietim, kurš slimoja ar vēzi, ārsti injicēja radioaktīvas zāles, kas domātas audzēja samazināšanai. Diemžēl tas vīrietim nepalīdzēja un viņš pēc divām dienām nomira. Piecas dienas vēlāk, kad viņa ķermenis tika sadedzināts, krematorijā izplatījās radiācija.

Nezinot, ka ārsti vīrietim injicējuši radioaktīvu vielu, kremācija nopietni pakļāva briesmām krematorijas darbiniekus. Tomēr zinātnieki saka, ka šādi incidenti varētu nebūt nemaz tik reti.

Nelielā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “JAMA”, zinātnieki aprakstīja incidenta izmeklēšanas rezultātus. Ievērojami radioaktīvs bija krematorijas aprīkojums, tostarp krāsns, vakuuma filtrs un kaulu smalcinātājs.

Arī krematorijas darbinieku urīna paraugos tika atrasts salīdzinoši liels radioaktīvu vielu daudzums, tomēr pētnieki raksta, ka darbinieki, visticamāk, nesaņēma bīstamu radiācijas devu. Tiesa, šis gadījums izraisīja jautājumus, cik bieži tiek kremēti radioaktīvi ķermeņi un kā tas kaitē krematoriju darbiniekiem. Diemžēl atbildes pagaidām nav.

Zinātnieki cer, ka nākotnē tiks ieviesti drošības protokoli, lai radioaktīvu medikamentu faktors tiktu ņemts vērā pacienta nāves gadījumā un pirms kremācijas, lai pasargātu no briesmām krematoriju darbiniekus.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu